U Splitu podijeljeno 5000 porcija bakalara, ribu dijelio i Puljak

Ilustracija: Miroslav Lelas/PIXSELL

Oko pet tisuća porcija bakalara ​i isto toliko fritula podijeljeno je danas na splitskoj Peškariji u sklopu manifestacije "Splitu s ljubavlju" koja se tradicionalno održava na Badnjak.

Uz gradonačelnika Ivicu Puljka i njegove suradnike u podjeli bakalara je sudjelovalo i 70 splitskih volontera. Građanima su podijeljene i fritule koje su pripremili djelatnici DES-a, a zabavljao ih je Gradski zbor Brodosplit i glazbeni sastav Providenca.

Bakalar na crveno kuhao se u velikom loncu, promjera 2.6 metara, napravljenom u splitskom škveru prije 18 godina kada je prvi put održana manifestacija "Splitu s ljubavlju" na poticaj tadašnjeg gradonačelnika Zvonimira Puljića i vrsnog kuhara i osnivača udruge ŠKMER Mire Bogdanovića. 

Puljak: Želimo sve građane počastiti bakalarom i fritulama

​Gradonačelnik Ivica Puljak je rekao da ove godine, kao i svake, časte građane bakalarom i fritulama te im čestitao Božić, poželio ugodne blagdane i sve najbolje u novoj 2024. godini.

​"To je jako lijepa gesta kada sve svoje građane želimo počastiti bakalarom i fritulama", rekao je Puljak te dodao da će on kuhati bakalar na sv. Stjepana, i to na bijelo i na crveno.

Kuhari koristili 250 kg bakalara, 200 kg luka...

Za današnji bakalar kuhari su upotrijebili 250 kilograma bakalara, 500 kilograma krumpira, 200 kilograma luka, 120 kilograma slanutka, 120 kilograma pelata, 40 litara maslinovog ulja, puno začina, bijelog vina, češnjaka, peršina, te lovorovog lista.

"Počeli smo u šest sati jutros s utovarom i već se u 7 sati, kada su se oglasila crkvena zvona, kapula pirjala. Kuha se po malo da bi u podne sve bilo gotovo i spremno za podjelu. Za sve ovo smo se počeli pripremati još prije mjesec dana.

Prethodno smo bakalar držali u vodi, redovno je mijenjali, a zatim ga kuhali. Ove godine je posebnost bakalara da smo mu dodali ječam, heljdu i pšenicu", otkrio je novinarima kuhar Željko Neven Bremec.

Podjelu besplatnih porcija bakalara organizirao je Grad Split, a pripremilo ga je 30 kuhara udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija. Osim Grada Splita, u financiranju su sudjelovale splitska i županijska Turistička zajednica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.