U Srbiji iscurilo oko 20 tona amonijaka. Evo kako izgleda grad jutro nakon nesreće

ELIXIR grupa iz Šapca, koja je vlasnik tereta koji je prevozio vlak koji je iskliznuo iz tračnica u Srbiji u blizini Pirota, priopćila je da još uvijek ne zna koliko je točno amonijaka iscurilo, ali da pretpostavlja da je u pitanju oko 20 tona.

"Iskliznuće se dogodilo na dionici pruge izvan naselja, između željezničkih stanica Pirot i Staničenje. Kod dva vagona je prilikom iskliznuća došlo i do prevrtanja, a iz jednog od prevrnutih vagona je, uslijed težih oštećenja, došlo i do curenja amonijaka“, navodi se u priopćenju koje prenosi N1 Srbija.

Iz tvrtke poručuju da će se sve relevantne činjenice utvrditi nakon očevida koji provodi Tehnička željeznička komisija.

"Iako Elixir Grupa kao vlasnik tereta ne snosi odgovornost za incident koji se dogodio u javnom prijevozu, spremni smo sudjelovati u sanaciji svih posljedica koje zbog nesreće trpi lokalno stanovništvo. Naš prioritet u ovom trenutku je zaštita zdravlja građana, a dugoročno sustavan rad na prevenciji sličnih incidenata“, poručuju iz ove kompanije.

 

Objavljene slike Pirota iz zraka

N1 Srbija objavio je i slike mjesta iz zraka.

U Pirotu je na snazi izvanredno stanje zbog curenja amonijaka, a zbog simptoma trovanja, sinoć se više od 50 osoba obratilo liječnicima. Škole, vrtići i javne ustanove u Pirotu danas ne rade.

Čitatelj portala N1 iz Pirota dostavio im je fotografije tog grada iz zraka snimljene danas ujutro. Kako navodi N1 Srbija, na fotografijama je vidljiv oblak bijelog dima iznad grada, iako je iz Kriznog stožera u Pirotu u međuvremenu priopćeno da u zraku u tom gradu više nema amonijaka, tj. da je količina amonijaka na pet mjernih mjesta u gradu ravna nuli.

Reporter N1 iz Pirota javlja da je otrovni zrak, odnosno amonijak, prema neslužbenim saznanjima, još uvijek prisutan na području oko Staničenja, sve do ulaza u industrijsku zonu Pirota.