U Srbiji preminula beba čija je majka bila zaražena ospicama

Ilustracija: Hina, 123rf
 
PREMINUO je dječak kojeg je 7. ožujka na Infektivnoj klinici u Nišu rodila L.M., 33-godišnjakinja iz okolice Aleksinca, zaražena ospicama, piše Blic. 
 
Načelnik intenzivne njege na Dječjoj internoj klinici dr. Dejan Milojević kazao je kako beba nije bila zaražena ospicama, no umrla je sinoć od komplikacija koje su nastale zbog prijevremenog porođaja. Milojević dodaje da je prijevremeni porođaj jedna od komplikacija koje se mogu pojaviti kod trudnica oboljelih od ospica.
 
"Beba je preminula sinoć, uzrok smrti je krvarenje u centralnom živčanom sustavu uslijed nezrelih krvnih sudova. Kod nje nisu dijagnosticirane morbile, ali je beba imala niz drugih komplikacija kao posljedicu prijevremenog rođenja", kazao je Milojević.
 
Porodila se u sedmom mjesecu trudnoće
 
Trudnica L.M. iz okolice Aleksinca oboljela je od ospica i porodila se prije vremena, u sedmom mjesecu trudnoće. Nekoliko dana prije poroda primljena je na Infektivnu kliniku u Nišu, a za vrijeme boravka u bolnici bila je pod nadzorom ginekologa. 
 
Nakon prijevremenog porođaja, koji je vrlo moguć kod zaraze ospicama kod trudnica, L.M. je bila u stabilnom stanju. Stanje tek rođenog dječaka, teškog svega 1530 grama, bilo je sve lošije. Na Odjelu intenzivne njege Dječje interne klinike liječnici su se borili za njegov život sve do sinoć kad je preminuo.
 
Epidemija proglašena u skoro svim gradovima na jugu Srbije
 
Podsjetimo, epidemija ospica (malih boginja) proglašena je u skoro svim gradovima na jugu Srbije, među kojima je i Aleksinac, a broj cijepljenih u Nišu raste od početka epidemije.  
 
Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut objavio je da je od početka listopada 2017. godine, zaključno s 14. ožujka 2018., na teritoriju Srbije registrirano 3654 slučajeva ospica, od kojih je 1851 laboratorijski potvrđen u Institutu Torlak. 
 
Najmlađa oboljela osoba u Srbiji je beba stara svega 15 dana, a najstarija je imala 65 godina. Najveći broj oboljelih od ospica su djeca mlađa od pet godina i odrasle osobe u tridesetim godinama života. 
 
Prema prikupljenim podacima, 94 % oboljelih nije cijepljeno ili je informacija o tome jesu li primili cjepivo protiv ospica nepoznata. 
 
Trećina oboljelih je hospitalizirana, a od težih komplikacija, povezanih s ospicama, registrirana je upala mozga kod jednog oboljelog i teška upala pluća kod 329 oboljelih osoba. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.