U tijeku saniranje onečišćenja mora u Istri, nafta se izlila iz broda

LUČKA kapetanija Pula provodi koordiniranu akciju uklanjanja onečišćenja mora u Raškom zaljevu, do kojega  je došlo uslijed istjecanja goriva iz spremnika stranog teretnog broda tijekom boravka na vezu u luci Trget, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Navedeno je da je, u skladu s Planom intervencija od iznenadnog onečišćenja na moru, Lučka kapetanija Pula aktivirala Županijski operativni centar (ŽOC) koji je potvrdio da je situacija pod kontrolom.

Uz Pulsku kapetaniju u akciju su uključeni i Lučka ispostava Raša i Županijska služba zaštite okoliša, a od 10:30 na poziciji su angažirana plovila tvrtke specijalizirane za suzbijanje i uklanjanje onečišćenja mora i morskog okoliša, čiji su djelatnici odmah ograničili širenje onečišćenja plutajućim branama te počeli uklanjati onečišćenja.

U priopćenju stoji da inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavljaju inspekcijski nadzor teretnoga motornog broda za koji je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje, a riječ je o brodu Fidelity dužine 115,3 metara i nosivosti 5395 bruto tona, koji plovi pod libanonskom zastavom.

Prema prvim procjenama, iz brodskoga je spremnika isteklo između pet i 15 tona srednje teškoga pogonskog goriva tijekom postupka ukrcaja goriva, dok je brod bio na lučkom vezu, gdje je odmah i zadržan do okončanja inspekcijskih i očevidnih radnji.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je radi pružanja pomoći u osiguravanja plovnoga područja zahvaćenog onečišćenjem u akciju uključen i brod Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), a u petak od 11:40 na snazi je privremena zabrana odvijanja pomorskog prometa u Raškom zaljevu, dok se ne utvrdi materijalna šteta na plovilima zahvaćenim onečišćenjem.

Prvu dojavu o mogućem onečišćenju mora u luci Trget službenicima Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) uputio je u petak ujutro u 7:38 sati očevidac, uzgajivač dagnji, putem Županijskoga dojavnog centra ŽC 112 Pula, koji je obavijestio Lučku kapetaniju Pula.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.