U Turskoj uhićeno 15 vojnih časnika

Ilustracija: Getty

 
TURSKA policija uhitila je 15 visokih vojnih časnika u sklopu istrage o mreži turskog klerika s adresom u Sjedinjenim Državama kojeg Ankara optužuje da stoji iza prošlogodišnjeg pokušaja puča, objavila je danas državna novinska agencija Anadolija. 
 
Dodaje se kako policija traži još jednog časnika u sklopu operacije koja je usredotočena na Ankaru i devet drugih provincija. Dvanaest od sveukupno šesnaest osumnjičenih su časnici koji su trenutno na dužnosti.
 
Sedam pukovnika i devet potpukovnika
 
Među njima je sedam pukovnika i devet potpukovnika iz turske žandarmerije koja je zadužena za sigurnost u ruralnim područjima, objavio je portal Hurriyet. 
 
Dosad je nakon neuspjelog puča pritvoreno više od 50 tisuća ljudi, uključujući pripadnike sigurnosnih snaga i javnih službi. Turske vlasti za puč optužuju islamskog klerika Fethullaha Gulena, nekadašnjeg političkog saveznika turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, koji danas živi u egzilu u Sjedinjenim Državama i odbacuje te optužbe. 
 
U čistkama je suspendirano ili otpušteno dodatnih 150 tisuća ljudi, a udruge za ljudska prava smatraju kako je puč alibi vlastima da guše otpor. Ankara tvrdi kako su uhićenja potrebna zbog sigurnosnih prijetnji Turskoj. 
 
Izdan nalog i za uhićenje 44 profesora
 
Policijske operacije koje ciljaju na navodne pobornike Gulena se od puča u srpnju 2016. odvijaju na gotovo dnevnoj bazi, pa su vlasti tako izdale i nalog za uhićenjem 44 profesora. 
 
Osumnjičeni su bivši profesori u školama povezanim s Gulenovom mrežom, koje su ranije zatvorene državnim dekretom, piše Anadolija. Dosad je uhićeno dvadeset i osam profesora. 
 
Gulenove škole otvorene su diljem Azije, Afrike i Sjedinjenih Država, a Turska je od puča zamolila države poput Afganistana i Pakistana da ih zatvore. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.