U Urugvaju homoseksualcima dozvoljeno usvajanje djece

URUGVAJSKI parlament je izglasao zakon prema kojem se homoseksualnim parovima dozvoljava usvajanje djece. Urugvaj je prošle godine ozakonio sklapanje brakova homoseksualnih parova, te je sada istospolna zajednica zakonom izjednačena s heteroseksualnom.U svibnju je prvi put u povijesti ove južnoameričke države dozvoljeno deklariranom homoseksualcu pristupanje u vojsku.

Donošenju zakona o usvajanju djece istospolnih parova najviše se protivila katolička crkva. Uoči glasanja nadbiskup Montevidea Nicolas Cotugno je naglasio da će usvajanje ovoga zakona biti "velika greška koja se protivi vjeri, filozofiji i sociologiji, ali je i u suprotnosti s poštovanjem ljudske prirode."

Urugvaj je prva zemlja Latinske Amerike koja je izglasala zakon o usvajanju djece istospolnih zajednica. Izjednačena prava na usvajanje s heteroseksualnim parovima imaju homoseksualne zajednice u Walesu, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Belgiji, Danskoj, Nizozemskoj, Izraelu, Južnoafričkoj Republici i dijelovima Australije, SAD-a i Kanade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.