U VINOGRADSKOJ IZVODE ČUDO Pacijent nakon operacije kralježnice može već za 15 dana na posao

Foto: Josipa Uzelac/Index

KBC Sestre milosrdnice proslavila je 30. godišnjicu od osnutka Klinike za neurokirurgiju te smo tim povodom razgovarali s predstojnikom spomenute Klinike prof. dr. Krešimirom Rotimom.

Otkrio nam je koje su sve operacije uveli i kako je medicina napredovala zadnjih godina.

"Naši uspjesi ovise o tome koliko pratimo svjetske trendove, a vrhunska tehnologija ključ je napretka. Naša je Klinika danas najopremljenija u regiji. Svakodnevno obavljamo najkompleksnije operacije na kralježnici i mozgu, a jedan od najvećih uspjeha nam je minimalno invazivna operacija kralježnice i operacija u budnom stanju.

Minimalno invazivna operacija kralježnice uz posebnu opremu omogućuje pacijentima da u bolnici provedu samo jedan dan.

Tako štedimo i na sustavu, a i pacijentima skraćujemo muku jer ne moraju više dugo boraviti u bolnici. Mogu se već za 15 dana uz poštedu i lagano hodanje te bez fizikalne terapije vratiti na posao", rekao nam je prof. Rotim.



Dobili sustav za traktografiju

Prva su dodao je, Klinika za neurokirurgiju koja je u Hrvatskoj još prije tri godine započela operacije u budnom stanju pacijenta.

"Pacijent nam se nakon operacije u budnom stanju daleko brže oporavlja, a sprječavamo i motorički deficit kod pacijenta tako da ne ostane nepokretan ili bez govora. Pomoćna metoda uz mapiranje mozga je i neuronavigacija koja omogućava neurokirurzima da znaju točno gdje im se nalaze instrumenti i sve se snima kamerom tako da mi na ekranu vidimo uvećan mozak i njegove dijelove što olakšava operaciju", rekao je profesor Rotim.


Osim toga, dodao je, rade i endoskopske laserske operacije uključujući suradnju s kolegama radiolozima kod endovaskularnog liječenja krvožilnih malformacija mozga.

Od najnovije opreme koju su nabavili, lani im je instaliran sustav za traktografiju. Upravo zahvaljujući tome sad mogu operirati duboko smještene tumore na mozgu koji se prije nisu mogli operirati.



"On obuhvaća suvremene aparate za neuronavigaciju. Intraoperacijski olug (ct) omogućuje nam da tijekom operacije u svakom trenu u stvarnom vremenu pratimo položaj naših instrumenata u pacijentovom tijelu te tako možemo doprijeti u duboko smještene tumore mozga koji su prije bili inoperabilni", kazao je dr. Rotim koji godišnje izvede 1400 neurokirurških zahvata i još 200 do 300 malih zahvata.

U Zagreb stigao liječnik koji je za neurokirurgiju isto što i Jordan za košarku

A na svečano obilježavanje 30. rođendana Klinike pozvao je i svog nekadašnjeg mentora profesora Majida Samiija, njemačkog neurokirurga iranskog podrijetla.

"Profesor Samii je u neurokirurgiji ono što je Michael Jordan u košarci. Kod njega sam bio na Klinici prije 20 godina i imao priliku iz prve ruke učiti od najboljeg", rekao nam je prof. Rotim.


Profesor Majid Samii koji je u Zagreb stigao sa sinom Amirom, također vrhunskim neurokirurgom s međunarodnog Instituta za neuroznanost iz Hannovera, u razgovoru za Index imao je samo riječi hvale za hrvatske kolege iz Klinike za neurokirurgiju.

"Hrvatska na području neurokirurgije jako napreduje zahvaljujući vašim liječnicima, pogotovo ovima koji vode kliniku. Oni su stvorili međunarodne odnose s najpoznatijim medicinskim centrima u svijetu i uvijek su u toku s razvojem neurokirurgije", rekao nam je profesor Samii, kod kojega je kaže profesor Rotim bio na obuci prije 20 godine.

Sam za sebe profesor Sammi kaže kako je on pionir neurokirurgije u svijetu te je izveo na tisuće operacija tijekom svog radnog vijeka.

Na pragu 80. godine još uvijek radi, a kod njega kaže dolaze, samo najteži slučajevi.

Upitali smo ga je li svjestan situacije u Hrvatskoj iz koje liječnici i medicinsko osoblje bježe.

"Znam za to. No na liječnicima je odluka hoće li ostati u Hrvatskoj i promijeniti situaciju u zdravstvu. Mogu se ostati ovdje boriti i nastojati stvari poboljšati i unaprijediti, baš kao što rade ovdje na Klinici za neurokirurgiju. Ili mogu potražiti sreću i izazove negdje drugo. Na njima je odluka. Smatram da liječnici ovdje jako dobro rade i cijenjeni su u svijetu, barem koliko znam na području neurokirurgije", zaključio je Majid Samii.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.