Ubijen jedan od najutjecajnijih vođa al-Qaide

TERORISTIČKA organizacija al-Qaida potvrdila je da je ubijen jedan od njezinih najutjecajnijih vođa Mustafa al-Yazid, za kojega svjetski mediji tvrde da je bio treći u hijerarhiji al-Qaidinog vodstva i jedan od njezinih osnivača.

Kako prenosi Associated press, al-Yazid, poznat i pod imenom šeik Saeed al-Masri, ubijen je u Pakistanu zajedno sa svojom obitelji, suprugom, tri kćeri, unukom i još nedefiniranim brojem članova šire obitelji u raketnom napadu američke vojske, no točna lokacija njegove pogibije se ne zna kao niti datum smrti.

Al-Yazid je bio duša i srce al-Qaide i prva veza s Bin Ladenom

Al-Qaida u svojem priopćenju navodi kako je al-Yazid bio u samom vrhu zapovjednog lanca organizacije, a američki izvori u Washingtonu ocijenili su kako bi njegovo ubojstvo moglo biti snažan udarac al-Qaidi, koja je u prosincu prošle godine već izgubila dvojicu vrlo utjecajnih vođa i visokih operativaca. Al-Yazid je, prema istom izvoru, bio glavni operativac al-Qaide koji je vodio financije i operativne planove organizacije, a bio je i prva veza sa samim vrhom organizacijske strukture, odnosno s Osamom Bin Ladenom i njegovim zamjenikom Aymanom Al-Zawahirijem.

Još 2008. godine pojedini su izvori objavili da je al-Yazid, porijeklom Egipćanin, ubijen u atentatu, no ta se vijest tada pokazala netočnom, a američki obavještajni izvori vjeruju kako je najnovija informacija o njegovoj smrti ovoga puta točna jer dolazi iz samih izvora al-Qaide. AP tvrdi i da je al-Yazid posljednjih mjeseci bio česta meta napada američke avijacije, posebno bespilotnih letjelica na dijelove Pakistana za koje se sumnjalo da se čelnik organizacije u njima skrivao. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.