Ubojici Dragutina Golika 30 godina zatvora

SEDMORICU optuženika za krvave pljačke Fine i Zagrebačke banke u kojima su 2005. godine ubijena dva zaštitara, Županijski sud u Zagrebu oslobodio je krivnje za pljačku Fine. Sud je Ognjena Grubića osudio na 30 godina zatvora ubojstvo Dragutina Golika, građanina koji je pokušao spriječiti pljačkaše u bijegu, te za pljačku Zagrebačke banke.

Podsjetimo, 7. listopada 2005. godine su oko 9.15 sati u poslovnicu Zagrebačke banke u ulici Drvinje, koja danas nosi ime heroja Dragutina Golika, upala trojica razbojnika koji su iz banke odnijeli više od pola milijuna kuna.

Veteran Domovinskog rata, 52-godišnji Dragutin Golik, tog je jutra nenaoružan pokušao zajedno s prijateljem spriječiti bijeg dvojice naoružanih i maskiranih pljačkaša prema automobilu u kojem ih je čekao treći razbojnik. Jedan od razbojnika ga je iz pištolja ranio u nogu. Nakon ranjavanja izgubio je mnogo krvi što je uzrokovalo teška oštećenja njegova mozga te je do smrti bio u komi. Golik je preminuo 26. siječnja 2007. godine u Domu za stare i nemoćne osobe u Zagrebu.

Za pljačku su optuženi Ognjen Grubić, Boris Žalac i Igor Mustač kao počinitelji, te Nenad Filipović i Grgo Crnković kao organizatori. Prvooptuženi Filipović je dobio četiri godine zatvora za pljačku pošte u ulici Božidara Magovca, dok je optužbi za pljačku Fine oslobođen. Kako je već tri godine u pritvoru, ostalo mu je još godinu dana odsluženja zatvorske kazne. Za pljačku Fine, počinjenu 5. rujna 2005. godine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, osim Filipovića, Crnkovića, Grubića, Žalca i Mustača, teretilo se i Marija Drpića te Dražena Gebaja.

I.M.
Foto: Drago Sopta/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.