Ubojici Ive Pukanića sudit će se u Srbiji

ŽELJKU MILOVANOVIĆU, optuženom da je u listopadu 2008. godine eksplozivom ubio zagrebačkog novinara i suvlasnika Nacionala Ivu Pukanića i njegovog suradnika Niku Franjića, sudit će se u Srbiju, piše danas beogradski Press pozivajući se na izjave srpskih pravnih stručnjaka.

Vrhovni sud Hrvatske još je ranije donio odluku da se Milovanoviću sudi u Zagrebu te da postoje svi zakonski uvjeti da suđenje započne 3. veljače kako je i  najavljeno, no srpski pravnici tvrde kako je on uhićen u Srbiji, čiji je i državljanin, te da je posve logično da mu se sudi u Beogradu, a zagrebačkom sudu ostaje tek mogućnost da mu sudi u odsutnosti. Oni podsjećaju i da Srbija svoje državljane u pravilu ne izručuje drugim državama.

Specijalni tužitelj Miljko Radisavljević Pressu je izjavio kako će formalno pravi problem oko suđenja Milovanoviću uskoro riješiti u kontaktu sa hrvatskim kolegama.

Optuženi i svjedoci saslušavat će se putem video linka

Neimenovani izvor iz pravnih krugova Pressu je potvrdio da srpski sud mora saslušati optužene i svjedoke koji se nalaze na hrvatskoj optužnici ili se spominju u kontekstu Pukanićevog ubojstva, ali da jednako tako i Županijski sud u Zagrebu može od beogradskog suda traži da se saslušaju Željko Milovanović i Sreten Jocić, koji se nalaze u pritvoru u Srbiji.

Isti izvor podsjeća kako je optužene i svjedoke moguće saslušati na sudovima u jednom ili drugom gradu, ali i putem video-linka, što je, procjenjuje izvor, vjerojatnija solucija koja je već korištena u sličnim situacijama.


List podsjeća kako je Specijalno tužiteljstvo u Beogradu 26. listopada prošle godine podiglo optužnicu protiv Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, zbog sumnje da je naredio i organizirao Pukanićevo ubojstvo.

Istom optužnicom Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović terete se da su kao članovi grupe, koju je organizirao Jocić, za naknadu od 1,5 milijuna eura sudjelovali u izvršenju ubojstva.

Protiv ostalih članova kriminalne grupe, koji se nalaze u pritvoru u Hrvatskoj - Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića – istog je dana podignuta optužnica i u Hrvatskoj za izvršenje ubojstva. Toj grupi suđenje počinje 3. veljače na Županijskom sudu u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.