Učenici prvi dan škole slušali Culeja kako brani Norca. Tko ih je na to vodio?

Foto: FaH

"ZAHVALJUJEM se školama koje su dovele djecu da zajedno s nama obilježimo ovaj iznimno važan dan", rekao je ministar branitelja Tomo Medved na svečanom obilježavanju 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Medački džep u Gospiću. Prema informacijama koje smo dobili od roditelja, učenici Gimnazije i Strukovne škole iz Gospića prvi dan škole proveli su slušajući političke govore Medveda, zastupnika HDZ-a Steva Culeja koji je govorio o Mirku Norcu, izaslanika predsjednice Republike Ante Deura te državnog tajnika Ministarstva uprave Darka Nekića. No kada smo upitali te škole jesu li organizirali odlazak za obilježavanje akcije, oni nam kažu da nisu. Čini se da netko ne govori istinu. 

No, krenimo redom.

Operacija Medački džep zasjenjena ratnim zločinom koji je Norac dopustio

Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija Medački džep, koja se odvila od 9. do 11. rujna 1993. godine protiv paravojnih postrojbi Republike Srpske krajine, bila je brza i munjevita te je rezultirala promjenom ravnoteže snaga. Tijekom borbenih djelovanja poginulo je ukupno 6 pripadnika Hrvatske vojske i 7 pripadnika postrojbi Specijalne policije MUP-a, dok su 53 ranjena.

Operacija je rezultirala i negativnom percepcijom HV-a zbog namjernih paljenja kuća, ubijanja staraca i starica čija su tijela zapaljena te zločina gađanja noževima živog za drvo obješenog zarobljenog vojnika, vješanja za ruke, bičevanja, posipanja soli po krvavim leđima te ponižavanja zarobljenog vojnika. Zapovjednik Mirko Norac osuđen je po optužnici za ratni zločin zbog likvidacije 40-ak civilnih stanovnika u Gospiću u jesen 1991. godine te po zapovjednoj odgovornosti za zločine u Medačkom džepu u rujnu 1993. godine. Kazna mu je objedinjena na 15 godina. Nakon odslužene dvije trećine kazne uvjetno je pušten na slobodu u studenom 2011. godine. Nije se pokajao ni zbog jednog zločina.

Culej o Norcu: Tada je bio rat

Ministar Medved jučer je naglasio kao je obljetnica iznimno važna za obranu grada Gospića, Like i Hrvatsku, a posebno je pohvalio što je došlo mnogo mladih ljudi, učenika, kako bi i dalje pronosili istinu o Domovinskom ratu kao "najsvjetlijem razdoblju hrvatske povijesti". Tada je i zahvalio ravnateljima škola koji su doveli školsku djecu kojima je jučer bio prvi dan škole.

Culej je okupljenima rekao kako se danas "nije popularno sjetiti Mirka Norca, ni mnogih drugih", no onda je nastavio.

"Tada je bio rat, a rat piše neka druga pravila, gdje se često pravila gube pod emocijom, stresom, pritiskom, i to se događalo, ali rat je završio, u slobodnoj smo Hrvatskoj", zaključio je Culej.

Škole kažu da su djeca možda išla svojevoljno?

Prema informacijama jednog od roditelja, nastavnici su obaviješteni na sjednicama Nastavničkog vijeća kako moraju dovesti učenike u deset sati ujutro na proslavu Medačkog džepa. Škole nisu pitale roditelje za suglasnost, što je inače uobičajena metoda kada se učenike vodi izvan škole. Kako su nas obavijestili iz Gospića, navodno su na proslavi bili pripadnici Gimnazije te Strukovne škole.

"Škola nije organizirala odlazak učenika na obilježavanje akcije Medački džep", rekao nam je u razgovoru ravnatelj Strukovne škole u Gospiću Ivan Orešković ,dodajući da su učenici imali nastavu po satnici koja je bila i predviđena.

"Ako je netko od učenika ondje i bio, moguće da je to bilo van nastave", kaže ravnatelj Orešković. U tajništvu Gimnazije Gospić kažu nam kako škola nije imala organiziran odlazak na obilježavanje akcije. Imali su, kažu, danas tri sata prvog dana škole, kako je i bilo predviđeno rasporedom. U školu, dodaju nam, nije došla nikakva obavijest. 

Program obilježavanja počeo je uz glazbu orkestra Oružanih snaga RH i svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Nakon toga položeni su vijenci pod spomenik hrvatskim braniteljima te u vojarni 9. gardijske brigade "Vukovi" i kod spomen-obilježja velebitskim junacima Rizvanuše. Središnja svečanost bila je na Trgu Stjepana Radića, gdje je i taktičko-tehnički zbor oružja i opreme MORH-a, MUP-a i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Norac: Akcija ne vuče nikakve repove

Podsjetimo kako je Norac bio nazočan prošle godine na obilježavanju operacije Medački džep, no nije viđen ove godine. Norac je tada izjavio kako nije bio dio službenog protokola u kojem su bili ministar obrane Damir Krstičević te Mirko Šundov, načelnik Generalnog stožera Oružanih snaga.

"Ta akcija ne vuče nikakve repove te je obavljena prema pravilima Ženevske konvencije. To što neki izmišljaju i rade od toga cirkus, to je neki drugi problem", rekao je Norac prošle godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.