Učenici u Srbu recitirali partizanske pjesme, slučaj istražuje policija

Foto: Novosti, Google maps

ZBOG recitiranja partizanskih pjesmi učenika Osnovne škole u Boboti, Državno odvjetništvo u Vukovaru naložilo istragu policije. Kako je netko dojavio, jedan od nastavnika u škole je tražio očenike da na proslavi Dana ustanka u Srbu recitiraju antifašističke pjesme.
 
Ova informacija potvrđena je tjedniku Novosti. Ipak, postoji i druga verzija priče. Na obilježavanje Dana ustanka u Srbu pozvan je KUD Bobota koji u svojem sastavu ima i nekoliko učenika osnovne škol. Oni su pjevali pjesme, a nastavnici škole navodno nisu imali veze s tim.
 
Izjavu za Novosti dao je i Svetislav Mikerević, predsjednik županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine koji cijelu priču svodi na politički pritisak i zastrašivanje Srba.
 
Učenici pjevali "Druže Tito, mi ti se kunemo"
 
"Nitko ne krije da su djeca bila u Srbu, pa mi nije jasno čemu saslušavanja. Nijedno dijete nije bilo prisiljeno da ide, roditelji su dali suglasnost. Djeca su u Srb išla prvenstveno zbog putovanja. Njihov nastup nije ni bio u okviru zvaničnog programa, već prije njegovog početka, a kako su u pitanju pjesme autora poput Nazora i Ćopića, koje nisu zabranjene, ne vidim u tome ništa sporno ni provokativno", rekao je Mikerević.
 
Saznaje se i koje su pjesme djeca recitirala. Riječ je o Ćopićevim stihovima iz pjesama ‘Na Petrovačkoj cesti’, ‘Pjesma mrtvih proletera’, ‘Na putu slavnih predaka’ i ‘Lika’, čuvenim pjesmama ‘Druže Tito, mi ti se kunemo’ crnogorskog akademika Radoslava Rotkovića i ‘Mi smo Titovi’ bosanskohercegovačkog književnika Advana Hozića te stihovima iz pjesme ‘Titov naprijed’ Vladimira Nazora.
 
Pravobraniteljica za djecu upozorava na manipulaciju djecom
 
Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ipak upozorava na mogućnosti manipulacije djece te je pozvala sve pojedince, političke stranke, skupine, udruge i one koji nadziru političku kampanju, naročito u vrijeme izbora, da ne iskorištavaju djecu u političkoj promidžbi’.
 
Portal Novosti je dobio odgovor iz Ureda pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić.
U priopćenju se navodi da je prijavu o kršenju prava djece na skupu u Srbu dostavila Ministarstvu i zatražila propitivanje postupanja ravnatelja OŠ Bobota ‘zbog uključivanja djece u aktivnosti s obilježjima političkog skupa u Srbu’. Pravobraniteljica je, navodi se u odgovoru, ‘ponovila svoje stajalište o osudi svakog oblika manipulacije djecom i još jednom pozvala pojedince, političke stranke, skupine, udruge i one koji nadziru političku kampanju, naročito u vrijeme izbora, da ne iskorištavaju djecu u političkoj promidžbi’.
 
"Ima li elemenata za pokretanje postupaka, tek će odlučiti", navodi pravobraniteljica.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.