Udarni turistički vikend: Procjenjuje se da je za vikend bilo milijun turista

Foto: Marko Dimić/Pixsell, Nel Pavletić/Pixsell

KOLONE vozila s turistima iz Njemačke, Austrije, Češke koji su krenuli prema Hrvatskoj počele su se formirati u subotu u ranim jutarnjim satima već u Austriji, pred ulazom u tunel Karavanke u smjeru Slovenije.

Prema podacima Hrvatskih autocesta, u petak je na naplatnoj postaji Lučko na autocestu ušlo 37.601 vozilo, što je samo 7,5 posto manje vozila negoli na isti petak prošle godine.

Kako su iz Hrvatske udruge turizma procijenili, u Hrvatskoj je tijekom vikenda možda bilo i milijun turista.

Udarni vikend u Istri

Proteklog vikenda na tri granična prijelaza u Istri, Plovaniji, Kaštelu i Požanama, od petka do nedjelje do 12 sati u Hrvatsku je ušlo 133.840 putnika, među kojima je bilo 123.296 stranaca, što je najudarniji vikend ovoga ljeta.

"Promet je pojačan, ali gužvi i dužih čekanja na graničnim prijelazima nije bilo", izvijestila je glasnogovornica Policijske uprave istarske Nataša Rogić.

Ovaj je vikend najudarniji po prometu na graničnim prijelazima u Istri u dosadašnjoj turističkoj sezoni.

Prošlog vikenda u Hrvatsku je, na tri granična prijelaza u Istri, ušlo 116.177 putnika, među kojima je bilo 106.019 stranaca, objavljeno je jučer.

U splitskim lukama sto tisuća putnika

Oko sto tisuća putnika ovoga je udarnoga turističkog  vikenda prošlo kroz dvije splitske luke, trajektnu i zrakoplovnu. Točne brojke bit će poznate tijekom dana.

Kolika je bila potražnja za odlascima na otoke, govore i po dvije izvanredne linije za Supetar koje su uvedene za vikend.

"Ovo je udarni vikend, a kada uspoređujemo promet u luci s onim u istom razdoblju prošle godine, možemo reći da smo na 70 posto, što je izvrsno", rekla je za Hinu Ivulić u subotu.

U Hrvatskoj je do petka bilo 815.000 turista

U Hrvatskoj se nalazi 815.000 turista, od čega četvrtina dolazi s njemačkoga tržišta. Najveći broj gostiju odmara se na Viru, a u top pet hrvatskih odredišta smjestili su se i Rovinj, Medulin, Crikvenica i Poreč, kazao je u petak za N1 šef Hrvatske turističke zajednice.

"Možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima koji jesu daleko od prošlogodišnjih, međutim s obzirom na cijelu situaciju, ne samo u Hrvatskoj nego i na europskim tržištima, mislim da možemo biti itekako zadovoljni. Brojke pokazuju da smo sada skoro na 50 posto prošlogodišnje sezone, to su kumulativni rezultati od siječnja do danas", rekao je u petak za N1 predsjednik Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Zadarska županija nadmašila očekivanja

Na području Zadarske županije trenutno se odmara oko 130 tisuća gostiju. U prvih osam dana kolovoza ostvarili su 72 posto dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani, a kad je riječ o noćenjima, tu stoje još bolje - dosegnuli su 78 posto prošlogodišnjeg rezultata, objavio je HRT, dodajući kako su rezultati nadmašili sva očekivanja.

U županiji je ovih dana najviše gostiju iz Slovenije, čak više nego lani. Slijede Nijemci te Poljaci koji su također premašili  prošlogodišnje brojke. Nešto više ih je u privatnom smještaju, a podjednako u kampovima, hotelima i marinama. Gosti su se rasporedili po cijeloj županiji, no najviše ih je na Viru. Nin je dosad ostvario 77 posto prošlogodišnjeg prometa u privatnom smještaju. HRT je razgovarao s turistima koji se nalaze tamo.

"Četvrtu godinu se vraćamo. More je izvrsno, čisto, nije duboko, idealno za djecu", kaže Waldemar iz Njemačke, kojeg korone, kaže, uopće nije strah.

"Gora je situacija bila u Švedskoj, zato smo i pobjegli", kaže Anita iz BiH.

"Vaša strana Jadrana ljepša je nego ona u Italiji, suprug je Talijan", kaže Denise iz Njemačke.

"Da, u Hrvatskoj je nekako sve mirnije", komentira Yuhan iz Njemačke.

"Prvi put smo ovdje i izvrsno nam je", kaže Madlene iz Njemačke.

"Gradić po mjeri, ugodan i lijep", komentira Anja, također iz Njemačke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.