Udovica zloglasnog vođe ISIL-a osuđena na smrtnu kaznu

Foto: Profimedia

Irački sud izrekao je smrtnu kaznu jednoj od udovica brutalnog vođe Islamske države (ISIL) Abua Bakra al-Bagdadija, navodeći da je bila sudionica u zločinima počinjenim nad jezidskim ženama koje je zarobila militantna skupina.

ISIL-ovci su početkom kolovoza pokrenuli niz napada na jezidsku vjersku manjinu u sjevernoj iračkoj regiji Sinjar. Ubili su i zarobili tisuće žrtava, uključujući žene i djevojčice koje su bile predmet trgovine ljudima i seksualnog zlostavljanja, piše ABC News.

U priopćenju nije navedeno ime optužene

Ujedinjeni narodi su tvrdili da je kampanja protiv Jezida jednaka genocidu. U priopćenju se navodi da je Kazneni sud u Karhu osudio ženu zbog "zatvaranje jezidskih žena u svom domu" i omogućavanja njihove otmice od strane "ISIL-ovaca u Sinjaru". 

U priopćenju nije navedeno ime optužene, ali su je dvojica sudskih službenika identificirala kao Asmu Mohammed, koja je uhićena 2018. u Turskoj. Irački sigurnosni dužnosnik potvrdio je za Associated Press kako je Mohammed još lani predani iračkim vlastima. 

Oni koji su preživjeli napad ISIL-a u Iraku kritizirali su odluku, donesenu na zahtjev iračke vlade, da se obustavi istraga UN-a o zločinima ISIL-a, uključujući navodnu upotrebu kemijskog oružja.

Pozivi na ukidanje smrtne kazne

U isto vrijeme, skupine za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog nedostatka odgovarajućeg postupka u suđenjima navodnim pripadnicima ISIL-a u Iraku i posebno su kritizirale masovna pogubljenja onih koji su osuđeni na temelju optužbi za terorizam. 

Amnesty International i Human Rights Watch upozorili su da se presude često izvlače mučenjem. Pozvali su Irak da ukine smrtnu kaznu. 29. lipnja 2014. Al-Bagdadi, poznat kao jedan od najučinkovitijih džihadističkih vođa modernog doba, proglasio je kalifat militantne skupine u velikim dijelovima Iraka i Sirije. 

2019. je ubijen u američkom napadu na Siriju, čime je zadan veliki udarac militantnoj skupini koja je sada izgubila kontrolu nad svim područjima koja je prije kontrolirala iako neke njezine ćelije nastavljaju s napadima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.