Udruga koju je osnovao Kamenički bori se protiv divljanja na cesti

DVADESETOGODIŠNJI Marin Kamenički sinoć je zbog divljačke vožnje po zagrebačkoj Ilici uzrokovao prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe, dok su tri ozlijeđene.

>> Otkrivamo: Mercedes iz strašne nesreće u Ilici vozio 20-godišnji Marin Kamenički

Mladi Kamenički je prema riječima svjedoka jurio u moćnom Mercedesu C 63 AMG S koji je u jednom trenutku prešao u suprotnu traku, nakon čega se frontalno sudario s drugim automobilom. Jedna od ozlijeđenih osoba je u vrlo teškom stanju na intenzivnoj njezi.

U bolnici je i ozlijeđeni Kamenički, vozač Mercedesa koji je uzrokovao nesreću.

Policija je jutros objavila detalje.

"23. kolovoza oko 21.15 sati, 20-godišnjak je upravljao Mercedesom zagrebačkih registarskih oznaka llicom u smjeru zapada te je najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom i kod kućnog broja 422 naletio na rubni kamen uz desni rub kolnika.

U zanošenju je prešao u suprotni smjer na južnu kolničku traku i naletio na betonski potporni zid, a prednjim dijelom vozila na Opel Astru zagrebačkih registarskih oznaka, kojom je upravljao 57-godišnjak.

U daljnjem kretanju, 20-godišnjak je naletio na Renault Clio krapinskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 25-godišnjak, a potom na Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljala 43-godišnjakinja. U prometnoj nesreći smrtno su stradale suvozačice iz Mercedesa i Opel Astre, 23-godišnjakinja i zasad nepoznata żenska osoba", objavila je policija.

Krivac za nesreću je predsjednik udruge koja se bori protiv divljanja u prometu

Ova tragedija šokirala je domaću javnost. Još jednom, po tko zna koji put, krivac za nesreću je obijesna vožnja bijesnim strojem.

A u cijeloj priči prilično bizarno zvuči činjenica što je Marin Kamenički, obijesni mladić zbog čijeg je divljanja ugašeno nekoliko života, predsjednik udruge Karlo Klaić, koja se - bori protiv divljanja u prometu.

Karlo Klaić je mladić koji je prvog dana listopada 2016. godine poginuo u prometnoj nesreći u Zagrebu.

"Udruga Karlo Klaić osnovana je u čast poginulom Karlu Klaiću koji je tragičnom prometnom nesrećom poginuo 01.10.2016. u Zagrebu. Glavni krivac nesreće je alkohol. Misija udruge je poticanje mladih na odgovorno ponašanje tokom konzumacije alkohola", stoji u opisu udruge na Facebook stranici. Kako je vidljivo iz registra udruga, ista je osnovana u jesen 2017. godine. Osnivačka skupština udruge Karlo Klaić bila je 30. 9. 2017. godine, a predsjednik je bio upravo Marin Kamenički. Dopredsjednik udruge je Ivan Jurić- Kačunić, a tajnik je Katijan Knok.

”Ako spasimo i jedan život, kao da smo spasili cijeli svijet”

Na Facebooku postoji i stranica udruge, ali tamo se ne može ništa vidjeti. Stranica ima tek sedam pratitelja pa je i pitanje je li ikad bilo ikakvog sadržaja. No, ostao je opis udruge iz kojeg je vidljivo koji su bili glavni ciljevi iste.

"Misija udruge prvenstveno je predočiti mladoj populaciji da kada dođe do uporabe alkoholnih pića i sličnih opijata, koji su danas jako popularni, ne dovodi pojedinca da upravlja vozilom. ”Ako spasimo i jedan život, kao da smo spasili cijeli svijet”", stoji u opisu.

Udruzi je na prvom mjestu, barem kako navode, borba protiv upravljanja vozilom u pijanom stanju.

"Vizija udruge je da u suštini potiče mlade na ispravne postupke koje donose tokom konzumacije svih vrsta zabave koja uključuje alkohol i slične opijate. Veliki postotak mladih sjeda za volan pod utjecajem alkohola. Putem elektroničkih medija, radija, televizije i svih ostalih sadržaja na kojima mladi provode većinu svojega slobodnoga vremena, samo da mali dio svog razmišljanja usmjere na poruku kojom se udruga Karlo Klaić bavi, poslali bi jasnu poruku i utjecali na većinu koja bi razmislila svaki put kada bi upravljala vozilom pod utjecajem alkohola i sličnih opijata", stoji u dokumentu u kojem se navode glavni ciljevi.

Ciljevi koje udruga želi postići su:

- Poticanje mladih na odgovorno ponašanje tokom konzumacije alkohola i sl.
- Podizanje svijesti i znanja u svrhu smanjenja rizičnog ponašanja svih sudionika u prometu
- Poricanje sigurnosti prometa i prometne kulture
- Savjetovanje osoba čiji su bližnji stradali u prometnim nezgodama
- Poticanje na rad, učenje, zdravlje i sport

S udrugom Karlo Klaić povezana je i auto-moto manifestacija "Kec na desetku". "Kec na desetku" je auto-moto manifestacija koja se održava u čast Karlu Klaiću koji je, kako navode u promotivnom videu, volio automobile i adrenalin. Ideja manifestacije proizašla je nakon njegove smrti, uzrokovane prometnom nesrećom 1. listopada 2016. Cilj organizacije je, navode, okupiti sve ljubitelje brzih i sportskih automobila te ih ujediniti.

Na manifestaciji održanoj prošle godine potpisana je povelja o osnivanju udruge "s ciljem senzibiliziranja mladih o savjesnom ponašanju u prometu te brzoj, ali prvenstveno sigurnoj vožnji".

Nažalost, sam predsjednik udruge nije se držao pravila za koja se njegova udruga zalaže.

Pročitajte više