Udruga: Njemačka industrija nestaje

Ilustracija: Shutterstock

Njemačke kompanije ubrzano se sele u inozemstvo, upozorio je šef udruge VDA poručivši da industrija u najvećem europskom gospodarstvu polako nestaje zbog visokih troškova energije koji ugrožavaju njezinu konkurentnost. 

"Stvaranje vrijednosti, poslovanje i radna mjesta u velikom dijelu energetski intenzivne industrije u konkretnoj su opasnosti na lokacijama u Njemačkoj", poručio je danas predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Siegfried Russwurm.

"Industrija želi postići klimatske ciljeve, ali prijeti joj propast jer je sve manje konkurentna"

Industrijska proizvodnja nestaje ili se seli u inozemstvo, naglasio je Russwurm. "Svjetla se doslovno gase na sve više lokacija u Njemačkoj", dodao je.

"Industrija želi postići klimatske ciljeve, ali prijeti joj propast jer je sve manje konkurentna, a nema pouzdanu osnovu za planiranje", objašnjava čelnik VDA.

"Poduzetnici mogu uspješno poslovati i ulagati samo ako su okvirni uvjeti predvidivi, a njihova troškovna pozicija konkurentna. U posljednje vrijeme sve se manje mogu osloniti na ta dva uvjeta", rekao je. 

"Njemačka mora zadržati kemijsku i industriju čelika"

Industriji trebaju pouzdane procjene ukupnih troškova zelene tranzicije, precizira izdvojivši "ozbiljnu procjenu troškova struje od 2030.".

"Njemačka mora zadržati kemijsku i industriju čelika i ostale grane baze industrije da bi trajno zadržala znanje i radnike i bila spremna za nove faze stvaranja vrijednosti", ističe Russwurm.

"To nema veze s neekonomičnim, grčevitim pokušajima da se zadrži zastarjela industrija", tvrdi.

"Gubitak industrijske kompetentnosti bio bi koban za Njemačku i njezinu poziciju industrijske, izvozno orijentirane zemlje inovacija, a ne bi predstavljao dobitak ni za zaštitu klime na Zemlji", dodaje Russwurm.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.