"Udruga `Pas u humanitarnom djelovanju` ocrnjuje častan posao razminiranja"

"FAMOZNA Udruga 'Pas u humanitarnom djelovanju' već godinama ruši ugled našeg časnog posla razminiranja Hrvatske. Kap koja je prelila čašu svakako je bila izjava predsjednika te udruge Zvonka Jurića da je 6 pasa poklonio tvrtki Dok-Ing. Slijedi mu sudska tužba, kaznena prijava te prijava Ministarstvu financija da se napokon stane na kraj Udruzi koja već godinama vara građane pod krinkom  humanitarnog djelovanja", rekao je za Index Vjekoslav Majetić vlasnik i direktor tvrtke Dok-ing koja ima primat u regiji kao proizvođač najboljih svjetskih strojeva za razminiranje.

> U čiji džep ide lova od humanitarnih koncerata za razminiravanje?

Podsjetimo, Index je otkrio niz nelogičnosti u neprofitnoj i nevladinoj Udruzi "Pas u humanitarnom djelovanju", koja postoji već devet godina, a koji su poznati po organiziranju koncerata u Hrvatskoj i to najpoznatijih svjetskih glazbenih zvijezda od Erosa Ramazzottija, Sinéad O'Connor, Jamesa Browna, pa do velikog koncerta Nede Ukraden te niza domaćih zvijezda od Majki, Urbana, Marijana Bana, Opće opasnosti i drugih. Sada je u pripremi koncert jazz zvijezde Diane Krall.

Udruga navodno skuplja novac za pse minotragače, no kako nam je potvrdio Hrvatski centar za razminiranje nitko od njih nije dobio ni jednog psa niti su upoznati s radom te udruge! Štoviše, Hrvatska više ni ne koristi pse u razminiravanju već sofisticirane strojeve!

Platili humanitarnoj udruzi 40.700 kuna za obuku pasa!

Pod krinkom humanitarnog rada Udruga godinama dobiva besplatne koncertne prostore te besplatan prostor u medijima za promociju vlastitih koncerata i to pod krinkom pomoći za obuku pasa minotragača. Čelnik te Udruge Zvonko Jurić u izjavi za Index, pravdajući se, rekao je kako je predao 20 pasa. Prema njegovoj izjavi 14 ih je otišlo u Mungos, što je opovrgnuo Hrvatski centar za razminiravanje. Također, Jurić kaže kako ih je šest otišlo u privatnu tvrtku Dok-Ing, što je opovrgnuo Majetić.

"U početku, odnosno 2002. godine mi smo njima htjeli pomoći. Platili smo toj humanitarnoj udruzi 40.700 tisuća kuna za obuku naših 6 pasa. Znači, nema govora o nikakvoj donaciji, a što je najgore te pse nikada nismo mogli iskoristiti jer su bili izuzetno loše istrenirani", kaže direktor Majetić pokazujući fakture računa iz 2002. godine, također je pokazao i dvije pozajmice od 15.500 kuna koje Udruga nikada nije vratila. Majetić tvrdi kako Udruga godinama ocrnjuje častan posao razminiravanja Hrvatske.

"Neka se vidi kamo odlaze novci!"

"Šaljem prijavu Ministarstvu financija pa neka se vidi kamo odlaze njihovi novci. Neka se otkrije kako dolaze do televizijskih reklama i sve ostale transakcije! Godinama je cijela naša 'branša' na lošem glasu zbog njih", ističe Majetić dodajući kako njegova tvrtka već najmanje tri godine ne koristi pse već, kao i gotove sve tvrtke u Hrvatskoj, sofisticiranu opremu.

Istražujući famoznu Udrugu, koja djeluje od 2000. godine, a koja je 2004. godine pokrenula akciju "Za siguran korak", došli smo i do zanimljivih podataka u ZAMP-u. Naime, kao humanitarna udruga trebali bi biti oslobođeni plaćanja za pristojbe u ZAMP-u za koncerte gdje su oni organizatori, no to nije ovdje slučaj.

ZAMP: Oni kod nas već godinama nisu humanitarna udruga!

"Udruga Pas u humanitarnom djelovanju plaća naknadu za koncerte koje organizira i to još od prvog koncerta u 2008. godini. Naime, u ovom slučaju nisu ispunjeni svi uvjeti potrebni da se HDS ZAMP u ime autora glazbenih djela odrekne naknade u korist humanitarne svrhe, kako je utvrđeno našim Pravilnikom", potvrdila nam je Marina Ferić Jančić iz ureda Odnosa s javnošću ZAMP-a.

Kako smo uspjeli saznati u ZAMP-u su krenuli ispitivati rad Udruge nakon neslužbene informacije kako prihod od koncerta ne ide u humanitarne svrhe. Prema Pravilniku ZAMP-a pristojbi je oslobođena samo ona humanitarna udruga koja cjelokupni prihod  daje u humanitarne svrhe, a ne samo dio. No, pravo je pitanje, kako je ZAMP to otkrio, no nisu i pravne službe Hrvatske.  

Jurić: Imam svu dokumentaciju

"Pripremam koncert Diane Krall tako da ne stignem sve danas", rekao je predsjednik sporne humanitarne udruge Jurić koji nam se javio prije dva dana tvrdeći kako informacije u prvotnom tekstu nisu točne. Također kaže kako su kao humanitarna udruga i oni pod lupom Ministarstva financija no nitko nije nikada otkrio neku nepravilnost u njihovom poslovanju.

Naime, Jurić kaže kako se u HCR-u nismo obratili pravoj osobi, iako smo mu objasnili kako imamo pismeni odgovor Ureda za odnose s javnošću odnosno Mladena Crnkovića, predstojnika Ureda ravnatelja HCR-a. Također, Jurić je obećao skupiti svu dokumentaciju o psima, no umjesto toga dobili smo zahtjev za ispravkom informacija njegovog odvjetnika, koji traži ispravak informacija koje nisu ni objavljene u prvotnom tekstu. 

Jurić: Za sada nemamo dobit

"Spomenuta je tvrtka snosila troškove školovanja svojih pasa, a netočna je informacija kako resorne organizacije nisu uopće informirane o djelovanju Udruge te kako je upitna kvaliteta njezinog rada i praktični rezultati samih pasa. Želim naglasiti i kako je svaka primopredaja pasa nakon školovanja izvršena ispred Ispitnog povjerenstva koja je potvrdila njihovu kvalitetu, za što Vam također želim pokazati dokumente", stoji u Jurićevoj izjavi o ovom slučaju kojeg smo dobili putem e-pošte.

Jurić u potpunosti odbacuje navode o tome da ostvaruje prihod na glazbenim događajima, koji se koristi u neke druge svrhe. S

"S obzirom na to da je Udruga podmirivala apsolutno sve troškove izvođača i organizacije, za sada nije ostvarila dobit, zbog čega sam Vas i pozvao na predočenje dokumentacije, i upravo su iz tog razloga bili priređivani sljedeći događaji", navodi Jurić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.