Udruga utjerivača dugova: Nije točno da naše agencije djeluju izvan zakona

Foto: Index

HRVATSKA udruga agencija za naplatu potraživanja (HUAN) priopćila je kako su netočne tvrdnje pojedinih saborskih zastupnika da te agencije djeluju izvan zakona poručivši kako ih prozivaju da su "van zakona", a traže izmjene zakona koji ih već regulira.

>> Plenković odbio prijedlog za zaštitu građana od utjerivača dugova

Reagirajući na jučerašnje objave dijela saborskih zastupnika, vezano za saborsku raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o kreditnim institucijama, HUAN ističe da je rad agencija za naplatu potraživanja reguliran s više zakona, uredbi, pravilnika i podzakonskih akata Republike Hrvatske.

Među njima su Zakon o kreditnim institucijama, Zakon o obveznim odnosima, Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, Ovršni zakon, odlukama HNB-a o otkupu potraživanja itd. Time su, navodi HUAN, netočne tvrdnje pojedinih saborskih zastupnika da agencije za naplatu potraživanja djeluju izvan zakona.

Unatoč čestim i netočnim tvrdnjama o nereguliranosti ustupanja potraživanja, upravo Zakon o kreditnim institucijama izričito priječi da se dužnik nađe u lošijem položaju u slučaju ustupa tražbine novom vjerovniku. U slučaju neplaćanja, novi vjerovnik mora se ponašati i poduzimati sve zakonske radnje kakve bi mogao poduzeti i izvorni vjerovnik, ističe HUAN i dodaje kako pozdravlja najavu implementacije NPL Direktive u hrvatski zakonodavni okvir, koja je najavljena do kraja ove godine.

HUAN: U svim realnim situacijama prakticira se izvansudski proces naplate

U priopćenju se tvrdi da agencije članice HUAN-a u "svim realnim situacijama" prakticiraju izvansudski proces naplate bez pokretanja ovršnog postupka, koji generira osjetno manje troškove te smanjenje ukupnog iznosa duga. To, dodaje se, ide u korist građanima jer ih "dovodi u položaj u kojem mogu razgovarati o svojim mogućnostima i dogovoriti individualan model otplate dugovanja, sukladno situaciji i njihovom pristupu procesu vraćanja duga".

Tako, ustvrdili su, suprotno tvrdnjama pojedinih saborskih zastupnika, dužnik u svakom trenutku može dobiti detaljan uvid u stanje svog duga i modalitete otplate koji su u pravilu fleksibilniji nego kod izvornog vjerovnika.

Obveza svakog vjerovnika je da, prilikom prepuštanja potraživanja novom vjerovniku, obavijesti i dužnika o toj promjeni. Iako to nije zakonom propisano, agencije, članice HUAN-a, dužnike dodatno i samoinicijativno obavještavaju o preuzimanju duga i kontaktima na kojima se u svakom trenutku mogu dobiti detaljne informacije o stanju duga i mogućnostima otplate, navodi se u priopćenju.

"Suprotno navodima o 'maltretiranju i ponižavanju', agencije članice HUAN-a kontaktiraju dužnika unutar radnog vremena - od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, ili subotom od 8 do 15 sati, ovisno o radnom vremenu pojedine članice, poštujući pritom dignitet dužnika koji je utvrđen i Kodeksom udruge", stoji na kraju reagiranja HUAN-a.

Vlada ne prihvaća prijedlog Kluba zastupnika SDP-a i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka

Inače, iz zastupničkih klubova SDP-a i Možemo poručili su u utorak, uoči današnje saborske rasprave o njihovu prijedlogu izmjena Zakona o kreditnim institucijama, kako traže da se dugovi ne mogu prodavati bez pristanka dužnika, čime žele pomoći građanima koji su se našli u "raljama utjerivača dugova". 

Peđa Grbin (SDP) ocijenio je da u Hrvatskoj tržište dugovima nije uređeno iako je EU donijela propise i trebamo ih implementirati. "Nismo to napravili i zbog toga utjerivači dugova praktički djeluju izvan zakona. Igraju igru koja samo njima odgovara po svojim pravilima, a brojni građani su zbog toga u izuzetno nepovoljnoj poziciji da ih se maltretira i da doslovno ne znaju koliko duga moraju platiti", rekao je.

Ivana Kekin (Možemo) rekla je kako traže da se dugovi ne smiju prodavati bez da dužnici budu obaviješteni o tome kome i kada se prodaju. "U Hrvatskoj agencije i fizičke osobe koje ni na koji način nisu regulirane, mogu kupiti dug i nakon toga maltretirati, zivkati, ponižavati i prodavati osobne podatke građana, koji uopće ne znaju kome je njihov dug prodan", izjavila je.

Vlada RH je u utorak predložila saboru da ne prihvati prijedlog izmjena Zakona o kreditnim institucijama Kluba zastupnika SDP-a i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka jer će Ministarstvo financija predložiti sveobuhvatniji zakonodavni okvir.