Uhićeno 11 britanskih neonacista, pripremali su teroristički napad?

Screenshot: Youtube

PROTUTERORISTIČKA policija uhitila je danas 11 muškaraca u Velikoj Britaniji zbog pripadnosti zabranjenoj ekstremno desničarskoj organizaciji National Action (Nacionalna akcija).

Šestorica uhićenih je iz sjeverozapadne Engleske, dvojica iz Zapadnog Yorkshirea, jedan iz Wiltshirea, a još dvojica iz zapadnog Walesa. Uhićeni su uglavnom u dvadesetim godinama, od 22 do 35 godina starosti.

Sumnja na pripremanje terorističkog napada

Kako javlja Telegraph, svi su uhićeni zbog sumnje na pripremanje terorističkog napada, financiranja terorizma i pripadnosti ilegalnoj organizaciji. Jedan od njih, 22-godišnjak iz Lancashirea već se nalazio u zatvoru.

"Pojedinci uključeni u ilegalnu organizaciju koji podržavaju ekstremističke ideologije čine štetu našim zajednicama, ali uz pomoć javnosti i naših partnera učinit ćemo sve da te ljude privedemo pravdi", poručio je pomoćnik policijskog načelnika Russ Jackson. 

Nacionalna akcija, neonacistička organizacija koja predviđa "rasni rat"

Nacionalna akcija je rasistička i neonacistička skupina koja je proglašena terorističkom organizacijom i stavljena izvan zakona od prosinca 2016. Ipak, da je i dalje aktivna, osim posljednjih uhićenja pokazuju i uhićenja četvorice pripadnika britanske vojske ranije ovog mjeseca. 

Nacionalna akcija osnovana je 2013., a vrbuje članove pretežito preko društvenih mreža, ciljajući mlade Britance. Ideologija ove grupe uključuje predviđanje "rasnog rata" u Velikoj Britaniji, a u njenoj literaturi promiču se nasilne akcije protiv etničkih manjina i države. 

Ova grupa je u lipnju prošle godine otvoreno podržala Thomasa Maira, ekstremnog desničara koji je izvršio atentat na laburističku zastupnicu Jo Cox, po svemu sudeći zbog njenog sudjelovanja u kampanji protiv Brexita i pozivanju na primanje izbjeglica iz Sirije u Veliku Britaniju. Podržala je i masakr u gay clubu u Orlandu u SAD-u u kojem je islamistički terorist ubio 50 ljudi. Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo ju je zbog nezakonitog glorificiranja terorizma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.