Uhljebi lete u Istanbul. Izmislili su razlog: Proučavat će groblja

Foto: Komunal.hr

ČASOPIS za komunalno gospodarstvo Komunal, čiji je izdavač Centar za razvoj i ulaganja, organizira obilazak turskih groblja za predstavnike lokalne vlasti i direktore lokalnih groblja. 14. srpnja je na stranicama časopisa objavljen poziv za "stručno putovanje za predstavnike grobljanskog sektora i jedinica lokalne samouprave" Hrvatske i regije u Istanbulu od 2. listopada do 4. listopada.

U samom pozivu, nakon kratkog opisa povijesne, kulturne i gospodarske važnosti Istanbula, navodi se kako je "posebno zanimljiv grad kad je u pitanju upravljanje grobljanskom infrastrukturom, kulturnom baštinom i turističkom valorizacijom groblja".

Obilazit će se turska groblja

Kao ključne teme puta, koji je časopis okarakterizirao kao studijsko putovanje, navedeni su "funkcioniranje groblja u višemilijunskom gradu, upravljanje povijesnom grobljanskom infrastrukturom i zaštita kulturne i povijesne baštine, turistička valorizacija i promocija groblja, uklapanje povijesnih groblja u prostorno-urbanističke cjeline, hortikulturno uređenje i spomenička obnova".

Planiran je obilazak više od 300 turskih groblja, što uključuje muslimanska, kršćanska, pravoslavna i židovska groblja. Posebno su istaknuta groblja Karacaahmet, 700 godina staro i 750 hektara veliko, groblje Eyüp, gdje su pokopani sultani, intelektualci i drugi turski istaknuti pojedinci, groblje Haydarpaşa, britansko groblje vojnika koji su sudjelovali u Krimskom ratu, i grčko pravoslavno groblje Şişli.

Ali izričito se navodi da će u trodnevnom programu biti vremena i za obilazak glavnih istanbulskih atrakcija, kao što su Plava džamija, Aja Sofija, Palača Topkapi, Grand Bazaar, Toranj Galata i tržnica začina.

Višestruko veća cijena nego kod agencija

Cijena za "studijsko putovanje" s dva noćenja u hotelu s 4 zvjezdice, uključenim doručkom, avionsku povratnu kartu, lokalne transfere te stručno i turističko vodstvo je 1450 eura. To ne uključuje putno osiguranje i ulaznice za turističke sadržaje.

Cijena nije izražena u kunama, ali se napominje da će se obračunati u kune po važećem tečaju na dan fakturiranja. Prema tečaju kojim će se vršiti konverzija od 1. siječnja 2023., radi se o 10.925 kuna.

Za usporedbu, putničke agencije nude slična putovanja u istom mjesecu za dvije do tri tisuće kuna. To uključuje putovanje zrakoplovom, hotel s tri ili četiri zvjezdice u samom povijesnom centru Istanbula, tri ili četiri noćenja.

Znači, jedina razlika između cijene od 10.925 kuna i cijena turističkih agencija su lokalni transferi (a.k.a. taksi) te stručno i turističko vodstvo. Čak ako uzmemo agencijsku cijenu za jednu osobu od 3000 kuna, "studijsko putovanje" Komunala za predstavnike grobljanskog sektora i jedinica lokalne samouprave je više od 3.5 puta skuplje.

Ne žele odgovoriti tko financira put

Postavili smo nekoliko pitanja organizatoru, časopisu Komunal, o cijeni, plaćanju i opisu putovanja.

Nije nam odgovoreno na pitanje o tome tko financira put, komunalna poduzeća, iz proračuna lokalnih jedinica ili osobe koje na njega polaze. Umjesto toga smo dobili samo šturu izjavu da se "stručno putovanje financira temeljem prijave svakog sudionika". "Uobičajeno sudionici dolaze iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije", kažu. Izbjegavanje dogovora se može protumačiti kao skrivanje činjenice da će se "studijsko putovanje" financirati iz proračuna jedinica lokalne samouprave i javnih komunalnih poduzeća.

O cijeni, tj. razlogu za toliko veliku razliku između ponuda turističkih agencija i "studijskog putovanja", kažu nam iz časopisa Komunal: "Riječ je o stručnom, a ne turističkom putovanju te ono nije usporedivo s low cost turističkim aranžmanima. Na cijenu putovanja utječu sadržaj putovanja, vrsta aviokarte i kvaliteta smještaja, transferi i cjelokupna logistika unutar predviđenih lokacija te posjeta gradu Bursi, kao i lokaciji povijesne vojne bitke Galipolje, na kojem su stradali mnogobrojni vojnici Antante u Prvom svjetskom ratu. Cijena je u potpunosti primjerena cijeni stručnih putovanja ili stručnih skupova za komunalni sektor u drugim zemljama članicama EU-a."

Stručno putovanje, ali se ipak navodi u samoj objavi da će biti "vremena i za obilazak glavnih istanbulskih atrakcija". Uz to se izričito uz cijenu navodi da uključuje "turističko vodstvo", pa je odgovor da se radi o isključivo stručnom putovanju u najboljem slučaju poluistinit. Posebno je kontradiktorno da se u odgovoru Indexu cijena opravdava time da se ne radi o turističkom putovanju, a u samoj prijavnici se cijena opravdava upravo "turističkim vodstvom".

Ciljevi i dodana vrijednost obilaska groblja u Istanbulu

"Ciljevi putovanja su komplementarni s aktivnostima i potrebama grobljanskog sektora, bilo da se radi o zaštiti kulturne baštine, grobljima koja se nalaze u mreži znamenitih europskih groblja ili o izgradnji novih groblja te njihovoj interpolaciji u urbanističke planove širenja mjesta. Trodnevni program uključuje 10 sadržajnih poslovnih aktivnosti uključujući posjete znamenitim grobljima različitih konfesija (kršćanska – katolička, pravoslavna, armenska, židovska i muslimanska), posjet akademskim i državnim institucijama koje su zadužene za valorizaciju kulturne baštine te povijesna groblja i moderne krematorije", stoji u odgovoru.

"Istanbul je jedinstvena lokacija koja pruža presjek multikulturalnog života i burnih migracija stanovništva kroz povijest. Važan segment programa je praćenje turističke promocije groblja, budući da od ukupno 15 milijuna turista jedan važan dio turista posjeti i groblja, a za što su izrađene posebne aplikacije i digitalni vodiči", objašnjava se što predstavnici lokalne samouprave mogu naučiti na "studijskom putovanju".

Na pitanje dodane vrijednosti puta se objašnjava da se "dodana vrijednost odnosi na mogućnost usporedbe (benchmark) boljih i gorih komunalnih rješenja, budući da grad od 16 milijuna stanovnika vrlo izazovno rješava problem pokopa velikog broja pokojnika, posebice za vrijeme pandemije i posebice na rubnim dijelovima velegrada koji su urbanistički devastirani".

"Stručni dio se bazira na pratnji lokalnih stručnjaka, povjesničara umjetnosti zaposlenih na sveučilištu u Istanbulu te stručnjaka unutar komunalnih društava. Povijesni dio je pokriven pratnjom akademski obrazovanog vodiča na hrvatskom jeziku koji živi u Istanbulu", pokušava se opravdati 3.5 puta veća cijena od agencijskih.

Legalna praksa

"Komunal ne vrši nikakav posebni izbor sudionika studijskih posjeta niti stručnih skupova, nego na otvorenoj tržišnoj osnovi nudi svoje usluge na tržištu, kao što stručne skupove organiziraju drugi hrvatski mediji, a neki financijska sredstva prikupljaju sponzorstvima, oglasnicima i drugim sredstvima. Ne postoje strukovne, političke niti profesionalne preferencije u našem radu, nego se aktivnosti odvijaju temeljem interesa zainteresiranih korisnika", zaključuju svoj odgovor.

Kraj odgovora je istinit. Apsolutno ništa ilegalno nema u tome što Komunal, časopis za komunalno gospodarstvo, nudi direktorima komunalnih poduzeća i predstavnicima lokalne samouprave putovanje u Istanbul po 3.5 puta većoj cijeni od turističkih agencija, a turistički sadržaji se izričito navode kao dio puta.

Nema ništa ilegalno ni u tome što će se vjerojatno sve platiti iz proračuna lokalnih jedinica, tj. gradova i općina, te proračuna javnih komunalnih kompanija. Radi se o legitimnom poslovnom modelu, koji koriste mnogi mediji. Na nacionalnoj razini se uglavnom radi o organiziranju stručnih konferencija za velike državne kompanije i ministarstva.

HEP, Ina, Hrvatska lutrija, Hrvatske šume i druge kompanije u javnom vlasništvu redovito troše velika financijska sredstva na marketinške, promidžbene i druge aktivnosti. Lokalni mediji uglavnom ne bi mogli preživjeti bez plaćanja iz javnih proračuna za razne usluge i projekte.

"Studijska putovanja" su poslovna praksa Komunala

Valja podsjetiti i na "studijsko" putovanje u organizaciji istog časopisa. 11. srpnja 2022. je najavio svoje "prvo prekooceansko studijsko putovanje" koje će sudionicima pružiti priliku da se tijekom posjeta SAD-u, Kanadi i Kubi "kroz sadržajan itinerar" upoznaju "s američkim specifičnostima upravljanja komunalnom infrastrukturom i javnim sektorom".

Na putovanju su bili Damir Dekanić (Vukovarsko-srijemska županija), Antonija Jozić (Požeško-slavonska) i Igor Andrović (Virovitičko-podravska) te gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček. Svi četvero članovi su HDZ-a, a Antonija Jozić članica je Predsjedništva HDZ-a.

>> Četvero HDZ-ovaca išlo na putovanje u SAD, Kanadu i na Kubu. Put smo im platili mi

Svrha puta u SAD i Kanadu je navodno bio posjet hrvatskim iseljenicima, gospodarstvenicima, te razgovori o potencijalnim investicijama kroz projekte na području slavonskih županija. Tema putovanja je bila i UNESCO-ova ulaganja u zaštićenu baštinu - digitalizacija kao i turistički benefiti od iste. 

UNESCO i kulturna baština su se koristili i kao argument za posjet Kube, točnije Staru Havanu, gdje su proveli dan i pol. Osim upoznavanja zaštite kulturne baštine na Kubi, u tom vremenskom razdoblju su uspjeli upoznati s načion funkcioniranja kubanskog turizma i zdravstvenog sustava. 

Trošak puta svakog sudionika je bio oko četiri tisuće eura, prema navodima direktora Marijana Kavrana, iako je prema nekim izvorima trošak bio 39 000 kuna. Trošak su platile županije, i grad Daruvar. To uključuje trošak puta i dnevnice, što je podmireno iz županijskih i gradskog proračuna, tj. to su platili porezni obveznici.