VIDEO Bivši gruzijski predsjednik prijetio da će se ubiti, zbog nasilnog prosvjeda pušten na slobodu

 
 
UKRAJINA je u utorak uhitila bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija pod sumnjom da je pomagao kriminalnoj organizaciji, objavila je služba ukrajinske državne sigurnosti.
 
Radi se o djelu za koje bi mogao dobiti do pet godina zatvora.
 
Maskirani policijski službenici izvukli su Saakašvilija iz stana u Kijevu, dok su njegovi pobornici prosvjedovali na ulici i pokušavali spriječiti odlazak policijskog kombija s uhićenim Saakašvilijem.
 
 
 
Prosvjednici su zaustavili policijski kombi i Saakašvili je pušten nakon okršaja od sat vremena u kojem je policija upotrijebila suzavac protiv prosvjednika.
 
To je zadnji preokret u dugotrajnom sporu između ukrajinskih vlasti i Saakašvilija, koji je u tu zemlju pozvan 2014. kako bi preuzeo dužnost regionalnog guvernera nakon prosvjeda u kojima je zbačen tadašnji proruski predsjednik. Saakašvili se brzo razišao s nekadašnjim saveznikom predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.
 
Optužio Porošenka za izdaju i krađu
 
Obraćajući se prosvjednicima prije uhićenja s krova zgrade, Saakašvili je zaprijetio da će skočiti i optužio Porošenka za izdaju i krađu. Pokušao se još jednom obratiti mnoštvu dok ga je policija gurala u plavi kombi koju su potom okružili prosvjednici.
 
 
"Pozivam sve Ukrajince da izađu na ulice i istjeraju lopove"
 
"Ono što rade je bezakonje pred očima čitavoga svijeta", kazao je Saakašvili. "Pozivam sve Ukrajince da izađu na ulice i istjeraju ove lopove."
 
Saakašvili se u rujnu dramatično vratio u Ukrajinu probijajući se preko granice s Poljskom unatoč tome što mu je oduzeto ukrajinsko državljanstvo i što mu je prijetio mogući izgon u Gruziju. On želi srušiti Porošenka i zamijeniti ga novim mlađim političarem.
 
Saakašvili je 2015. postao guverner regije Odese na krilima reformi koje je proveo u Gruziji. No razišao se s Porošenkom optužujući ga za korupciju, dok je Porošenkov ured tvrdio da Saakašvili pokušava time skrenuti pažnju s vlastitih neuspjeha kao upravitelja pokrajine.
 
Stajališta o Saakašviliju su podijeljena. Pobornici ga smatraju neustrašivim borcem protiv korupcije, a kritičari kažu da se malo sadržaja krije iza dramatične retorike.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Mihaila Saakašvilija, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Mihail Saakašvili. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.