Ukrajinci objavili snimku: "Naši specijalci uhvatili vagnerovce u Sudanu"

Screenshot: Kyiv Post

Ukrajinski list Kyiv Post objavio je snimku koja, kako pišu, prikazuje plaćenike ruske privatne vojne kompanije Wagner koje u afričkoj državi Sudan ispituju ukrajinski specijalci.

U prvom dijelu snimke vide se pripadnici specijalnih snaga iz borbene grupe Timur, dijela ukrajinske Vojne obavještajne uprave (HUR), kako pregledavaju vojna vozila. Na jednom od kamiona vide se znakovi intenzivnih borbi, a na suvozačkom sjedalu vidi se tijelo vojnika koji nosi oznaku privatne ruske plaćeničke kompanije Wagner.

Drugi dio snimke prikazuje ukrajinskog specijalca kako ispituje zatvorenika koji govori ruski. U videu priznaje da je dio skupine plaćenika Wagnera koji su poslani u Sudan kako bi svrgnuli lokalnu vladu.

"Koji je vaš čin?" pita ukrajinski borac.

"Vojnik", odgovara plaćenik.

"Vaša jedinica?"

"PMC Wagner."

"Kako ste došli u Sudan?" pita se on.

"Vozili smo se kroz Srednjoafričku Republiku (CAR) do Kartuma", odgovara plaćenik.

"Što je bio cilj?"

"Rušenje lokalne vlasti", stiže odgovor.

"Koliko vas je ovdje?"

"100 ljudi."

Na snimci su i dva afrička zarobljenika koje su vjerojatno regrutirali Wagnerovi plaćenici, navodi Kyiv Post. Specijalci ih ispituju zajedno s vojnikom koji govori ruski. Ukrajinske specijalne snage, prema javnim izvorima informacija, djeluju u Republici Sudan najmanje nekoliko mjeseci.

Prije više mjeseci na društvenim mrežama pojavio se video koji prikazuje ukrajinske bespilotne letjelice kako, tvrdili su ukrajinski izvori, ubijaju "ruske plaćenike" i njihove "lokalne terorističke partnere" u Sudanu. 

Izvori Kyiv Posta unutar specijalnih službi Ukrajine rekli su: "Rad na uništenju ruskih plaćenika i njihovih lokalnih terorističkih partnera u Sudanu vjerojatno izvode ukrajinske specijalne snage... Realiziramo akcije koje smo planirali u Sudanu."

U studenom 2023. Kyiv Post došao je do dva videa koji navodno prikazuju operatere ukrajinskih specijalnih snaga kako love plaćenike u zemlji. Glasnogovornik HUR-a obično ni ne potvrđuje ni ne negira raspoređivanje ukrajinskih vojnika na stranim teritorijima, uključujući Republiku Sudan.

Što rade ukrajinske snage u Sudanu?

U svibnju 2023. šef HUR-a Kirilo Budanov obećao je da će "uništiti ruske ratne zločince bilo gdje u svijetu, gdje god se nalazili". Aktualna kampanja ukrajinskih prekomorskih specijalaca za lov na zaposlenike Wagnera raspoređene u Sudanu bila bi u skladu s tim obećanjem, navodi Kyiv Post.

Rusija je preko Wagnera bila izravno uključena u državni udar u Sudanu 2019. te je podržavala jednu stranu i opskrbljivala je oružjem. Wagner je također isporučio projektile zemlja-zrak Sudanskim snagama za brzo djelovanje (RSF), navodi Kyiv Post.

Visoki sudanski izvor rekao je CNN-u 2023. da oko 90 posto oružja RSF-a dolazi od Wagnera. Taj je kanal opskrbe još uvijek otvoren unatoč smrti vođe Wagnera Jevgenija Prigožina i njegovog zamjenika Dmitrija Utkina u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji, rekao je izvor.

U rujnu je ukrajinski predsjednik Zelenski rekao da je održao sastanak s čelnikom Sudanskog suverenog vijeća Abdelom Fattahom al-Burhanom. "Razgovarali smo o našim zajedničkim sigurnosnim izazovima, odnosno aktivnostima ilegalnih naoružanih skupina koje financira Rusija", poručio je Zelenski u objavi na društvenim mrežama.