Ukrajinci u Odesi uklonili spomenik posvećen Katarini Velikoj

Foto: EPA

LOKALNE vlasti u Odesi tijekom noći su uklonile spomenik posvećen Katarini Velikoj, ruskoj carici iz 18. stoljeća. Ovaj potez dio je širih ukrajinskih napora da očiste svoje javne prostore od ostataka ruskog utjecaja. Kip je izvorno podignut 1900. godine, 104 godine nakon Katarinine smrti. 

Međutim, gradske vlasti su ga na sadašnje mjesto vratile tek 2007., a prije toga je bio u skladištu još od 1920., kad su ga srušili Sovjeti. Kad je u listopadu održana anketa o sudbini spomenika, 50.2% stanovnika Odese željelo je da se kip potpuno uništi, dok je 36.12% mislilo da ga treba zadržati, ali i da uz spomenik treba biti navedeno povijesno objašnjenje, piše Euronews

Ukrajinska vlada odlučna u provedbi derusifikacije

8.3% glasalo je za to da spomenik ostane nepromijenjen, a 4.2% anketiranih je željelo da ga se premjesti u muzej. Iako je pitanje podijelilo stanovnike, ukrajinska vlada je odlučna u provedbi derusifikacije zemlje nakon što 10 mjeseci trpi razaranja ruskih oružanih snaga.

Ukrajina planira obnoviti i preimenovati svoje ulice i javne prostore kako bi odala počast vlastitim umjetnicima, pjesnicima, vojnicima i borcima za neovisnost, uključujući i heroje ovog rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.