Ukrajinska prva dama u Britaniji: Seksualno nasilje je dio ruskog arsenala

Foto: EPA

UKRAJINSKA prva dama Olena Zelenska u ponedjeljak je na konferenciji u Londonu rekla da su "seksualno nasilje i zločini" dio ruskog "arsenala" kojim žele "poniziti Ukrajince" i zatražila je "međunarodni odgovor" u vezi s tim.

Supruga Rishija Sunaka Akshata Murty dočekala je Zelensku ispred Downing Streeta 10. Sastanku dviju dužnosničkih supruga kratko je prisustvovao i premijer Rishi Sunak. 

Zelenska se sastala i s britanskim ministrom vanjskih poslova Jamesom Cleverlyjem, također na temu prevencije seksualnog nasilja u ratu u Ukrajini. 

"Istražuje se više od 100 slučajeva spolnog nasilja"

"U ovom trenutku ured državnog odvjetnika vodi istragu o više od sto slučajeva spolnog nasilja za koje se sumnja da su ga počinili ruski vojnici", rekla je Zelenska dodajući da je to tek "mali dio" velikog broja takvih slučajeva  u ukrajinskom sukobu.

Podsjetila je da je prvi slučaj za koji se vodi sudski postupak slučaj žene koju su vojnici silovali pošto su joj ubili supruga.

Nakon ruske invazije 24. veljače "okupatori su imali sve više prigoda da ponize Ukrajince i, nažalost, spolno nasilje i spolni zločini dio su njihova arsenala", istaknula je Zelenska.

Rusija "sustavno i otvoreno" provodi spolno nasilje, dodala je.

"Zato je iznimno važno da se to proglasi ratnim zločinom kako bi se agresore moglo kazneno goniti", rekla je pozivajući na "međunarodni odgovor" radi "suzbijanja spolnog nasilja u sukobima".

Konferenciju koja se održava u ponedjeljak i u utorak organizirala je britanska vlada zajedno s predstavnicima oko 70 zemalja.

"Doista se nadam da će svijet odgovoriti na ono što se u ovom času događa u Ukrajini", rekla je.

Olena Zelenska je ocijenila da je spolno nasilje "najokrutniji i divljački način kojim se pokazuje nadmoć".

"Svi znaju da je velik broj silovanja" počinila ruska vojska u Ukrajini, ali Zelenska ističe da žrtve o tome ne govore puno iz straha da se njihovi agresori ne vrate i ponove nedjelo.

Vlada je osnovala ured za psihološku pomoć žrtvama rata, rekla je Zelenska.

Ministar: Stojimo uz Ukrajinu i sve one koji su preživjeli gnjusne zločine

Ministar Cleverly je na Twitteru nakon sastanka pohvalio napore Zelenske da istakne "užasnu upotrebu seksualnog nasilja od strane ruskih snaga".

"Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz Ukrajinu i uz sve one koji su preživjeli ove gnusne zločine", naveo je.

U petak je britanski šef diplomacije Cleverly, boraveći u posjetu Kijevu, najavio novu pošiljku pomoći i "veliku potporu ženama žrtvama silovanja koje je počinila ruska vojska".