Ukrajinski general priznao ubojstvo novinara

BIVŠI ukrajinski general, Oleksiy Pukach, priznao je ubojstvo istraživačkog novinara Georgiya Gongadzea iz 2000. te navodno istražiteljima prokazao i visokopozicionirane političare koji su ubojstvo novinara naručili. 

Osobno zadavio novinara

To ubojstvo se, podsjetimo odmah na početku, povezivalo s tadašnjim predsjednikom, Leonidom Kuchmom. Afera je digla na noge cijelu zemlju nakon čega je u Narančastoj revoluciji srušena vlada.

Prošle godine uhićena su trojica osumnjičenih za ubojstvo, sve bivši policajci, a na red je došao i sam general, koji se tereti da je osobno zadavio novinara. Tijelo je potom dekapitirano, zapaljeno i bačeno u šumu, nedaleko Kieva.


Trojica uhićena već su osuđena na 13 i 12 godina zatvora, a sada, kada se znaju izvršitelji, od Pukacha se očekuje da imenuje same nalogodavce zločina. Svi su uvjereni da je riječ o Leonidu Kuchmi. 

Kuchma tajno snimljen

Inače, postoji i tajno snimljen razgovor između Kuchme i tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, Yuria Kravchenka, (razgovor je tajno snimio jedan pripadnik užeg predsjednikovog osiguranja), u kojem raspravljaju o tome koji je najbolji način da se ukloni Gongadze. Nedugo nakon toga, ministar Kravchenko pronađen je mrtav, a službena verzija je bila da je počinio samoubojstvo.

Kuchma nije demantirao da je riječ o njegovu glasu, no tvrdio je da je njegov glas montiran kako bi se činilo da je on izrekao inkriminirajuće navode. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.