Ukrajinski parlament usvojio ključan zakon za ulazak u EU

Foto: EPA

UKRAJINSKI parlament usvojio je zakon o nacionalnim manjinama, što je ključni uvjet za pristupanje zemlje EU. Ukupno 324 zastupnika glasalo je za ukidanje starog zakona i usvajanje novog, objavio je ukrajinski zastupnik Jaroslav Železniak na Telegramu. Podsjetimo, Ukrajina je u lipnju dobila status kandidata za članstvo u EU, što je povijesni potez koji je toj ratom razorenoj zemlji otvorio vrata članstva u EU.

"Ukrajina će uspjeti. Europa će uspjeti. Današnji dan označava početak dugog putovanja na kojem ćemo hodati zajedno. Ukrajinci pripadaju europskoj obitelji. Budućnost Ukrajine je u EU", izjavio je tada Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova. 

"Ukrajina je Europa!"

Prijedlog zakona je osmišljen kako bi se “unaprijedila zaštita prava nacionalnih manjina”, uključujući “prava na samoopredjeljenje, uporabu jezika nacionalnih manjina, obrazovanje, sudjelovanje u političkom, gospodarskom, društvenom i kulturnom životu."

Oleksandr Kornienko, prvi potpredsjednik ukrajinskog parlamenta, poručio je da su parlamentarci "glasali za sve potrebne zakone koji Ukrajini utiru put za pridruživanje EU". "Radujemo se pozitivnim odlukama za Ukrajinu. Ukrajina je Europa!" dodao je Kornienko.

Obično su potrebne godine da zemlja koja je aplicirala za status kandidata doista i dobije taj status, ali EU je dramatično ubrzala pristupni proces za Ukrajinu, s obzirom na rusku invaziju kojoj su Ukrajinci izloženi, piše Guardian

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.