Ulagači na Wall Streetu zbog inflacije oprezni s ulaganjima

Ilustracija: EPA

NA WALL STREETU su Dow Jones i S&P 500 indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači nisu voljni riskirati dok ne bude jasnija slika o kretanju inflacije u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 30 bodova ili 0.09 posto, na 34.599 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0.02 posto, na 4227 bodova, a Nasdaq indeks 0.31 posto, na 13.924 boda.

I dok su Dow Jones i S&P 500 indeks stagnirali, Nasdaq je blago ojačao, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, uključujući Amazon.com i Apple.

Na tržištu je i dalje najvažnije pitanje hoće li inflacija u SAD-u biti privremena, kako to tvrdi Fed, ili trajna. Zbog toga se s oprezom čeka izvješće o kretanju potrošačkih cijena, koje će biti objavljeno sutra. 

"Čekamo podatke o inflaciji, komentare čelnika Feda i sezonu objava kvartalnih poslovnih rezultata. Danas nije bilo puno motivirajućih vijesti", kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Inflacija u SAD-u oko 3 posto

Nedavni podaci pokazali su da se inflacija u SAD-u kreće oko 3 posto, znatno iznad ciljanih razina Feda od oko 2 posto pa se ulagači plaše da bi središnja banka mogla početi zaoštravati monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

Mnogi investitori očekuju da će Fed plan o smanjenju iznosa za kupnju obveznica objaviti kasnije tijekom godine, dok bi stvarno smanjenje iznosa moglo uslijediti početkom iduće godine.

Od početka godine S&P 500 na dobitku je oko 12 posto, a sada je od rekordne razine, dosegnute početkom svibnja, udaljen samo oko 1 posto, kao i Dow Jones indeks.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.25 posto, na 7095 bodova, a pariški CAC 0.11 posto, na 6551 bod. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0.23 posto, na 15.640 bodova.