Umrla glumačka legenda Mia Oremović

MIA OREMOVIĆ, poznata filmska, kazališna i televizijska glumica, preminula je u Križevcima u 92. godini života. Oremović je umrla u subotu, 24. srpnja, a njena obitelj o tome je danas obavijestila javnost.

Sućut obitelji Mije Oremović odmah je uputio i predsjednik Ivo Josipović. "S iskrenim žaljenjem primio sam vijest da nas je napustila gospođa Mia Oremović. U dugoj i bogatoj karijeri iza sebe je ostavila brojne uloge od kojih se neke pamte kao antologijske, poput uloge Mine u filmu 'Tko pjeva zlo ne misli' i uloge dame u filmu 'H8' koja joj je donijela Zlatnu arenu. Pamtit ćemo je i po brojnim drugim ulogama u koje je unosila svoj specifičan šarm i smisao za humor", poručuje Josipović.

Mia Oremović rođena je 31. srpnja 1918. godine u Požegi. Školu dramskih umjetnosti završila je u Zagrebu kod Branka Gavelle, a kazališnu karijeru započela je davne 1942. godine. Stalna članica Hrvatskog narodnog kazališta postala je 1945. godine, a 1953. se prebacila u Gavellu.

Iako je u kazalištu ostvarila mnoge velike uloge, posebno u šekspirijanskim dramama, široj je publici poznata prvenstveno po filmskoj karijeri. A debitirala je na samom vrhu; u "H-8" Nikole Tanhofera, koji mnogi smatraju najboljim filmom ex-yu kinematografije, odigrala je svoju prvu naslovnu ulogu za koju je nagrađena na pulskom festivalu. Njena prva filmska uloga je, pak, zabilježena šest godina ranije, u Mimičinom filmu "U oluji".

Zapažene uloge Oremović je odigrala i u filmovima "Imam dvije mame i dva tate", "Tko pjeva, zlo ne misli", "Ljubica", "Treća žena"... Važne je uloge imala i u ponajboljim hrvatskim televizijskim serijama "Naše malo misto", "Velo misto", "Kapelski kresovi", "Smogovci"...

Posljednjih je godina uglavnom izbivala s malih i velikih ekrana. Zadnju filmsku ulogu odigrala je 2006. godine u filmu "Ajde, dan... prođi...", a iste se godine pojavila i u televizijskim serijama "Obični ljudi" i "Ljubav u zaleđu". 2008. godine, na svoj 90. rođendan, na Motovun film festivalu dobila je nagradu za životno djelo. Nagrada joj je prikladno uručena točno 50 godina nakon što se proslavila filmom "H-8".

Nažalost, posljednje javno pojavljivanje Mije Oremović mnogima je ostavilo gorak okus u ustima. Glumačka je legenda početkom ove godine gostovala u HRT-ovoj emisiji "Evergreen", ali ono što je trebao biti lepršavi intervju s jednom od prvih diva hrvatskog filma pretvorio se u vapaj za pomoć nemoćne starice.

Oremović je, naime, zbunila voditelje i urednike emisije ispričavši im kako joj u stan gotovo svaki dan ulazi žena koja je potkrada i zbog koje se boji uopće izaći iz stana, a nitko joj ne želi pomoći. U reprizi emisije njena je ispovijest cenzurirana, a Oremović je tada za Index kazala kako nije željela nikom naštetiti, ali je morala reagirati na televiziji jer se tamo najbolje osjeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.