Umro glumac Davor Borčić

U 71. GODINI jučer je u Zagrebu preminuo glumac Zagrebačkog kazališta mladih Davor Borčić.

U Zagrebačkom kazalištu mladih je Borčić djelovao punih 40 godina, a ostavio je neizbrisiv trag ne samo u svom matičnom kazalištu već i u hrvatskoj kulturi. U 50 godina dugoj karijeri odigrao je 129 premijernih naslova u 16 različitih ansambala, a u ZKM-u je glumio u više od 80 predstava.

U ZKM-u od 1966. godine

Davor Borčić prvi susret s publikom imao je 1952. godine u Splitu, dok je druženje sa zagrebačkom publikom započelo ispitnom predstavom Henrika Ibsena "Hedda Gabler". Prvi profesionalni nastup ostvario je na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta 1964. godine, u predstavi Milana Grgića "Hranjenik". Tijekom studija na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, najveći utjecaj na njegovo obrazovanje i daljnji rad ostavio je profesor i mentor dr. Branko Gavella od kojeg je naučio prva znanja o kazalištu.

Ulazak u ansambl Zagrebačkog kazališta mladih 1966. godine omogućio mu je da dokaže različitost svog stvaralaštva, a svojim je djelovanjem pridonosio usponima Zagrebačkog kazališta mladih. U hrvatskom kazalištu je Davor Borčić tijekom desetljeća pokazao da s lakoćom svladava najrazličitije dramske naslove, od klasičnih djela kao što su ona Shakespearea, Držića i Krleže, do suvremenih dramskih rukopisa Ionesca, Mullera, Bakmaza, Kušana i Bakarića.

Komemoracija sutra u 15 sati

U Zagrebačkom kazalištu mladih ostvario je značajne uloge u predstavama kao što su "Kapetan John Piplfox" B. Drozdowskog u režiji Božidara Violića, "Tom Sawyer" prema romanu Marka Twaina u režiji Tomislava Durbešića, Nemčićev "Kvas bez kruha" u režiji Božidara Violića, Ionescov "Neplaćeni ubojica" u režiji Joška Juvančića, Shakespearov "Hamlet" u režiji Petra Večeka, Kušanovi "Naivci" u režiji Mire Međimorca, Krležini "Adam i Eva" u režiji Zdenka Blaževića i "Zastave" u režiji Georgija Para, a nastupao je i na Dubrovačkim ljetnim igrama te u televizijskim serijama i filmovima.

Komemoracija preminulom Davoru Borčiću održat će se 12. svibnja u 15 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.