Umro prvi Nijemac u svemiru

Screenshot: YouTube

SIGMUND Jähn, nekadašnji kozmonaut iz Istočne Njemačke i prvi Nijemac u svemiru, umro je u subotu u dobi od 82 godine, objavio je Njemački svemirski centar (DLR). 

"S velikom tugom uprava Njemačkog svemirskog centra priopćava vijest o smrti Sigmunda Jähna, prvog Nijemca u svemiru", stoji u izvješću DLR-a koje je prenio CNN

Detalji iz biografije 

Jähn je postao prvi njemački kozmonaut kada je sa sovjetskim kozmonautom Valerijem Bikovskim 26. kolovoza 1978. poslan u svemir na letjelici Sojuz 31.

Jähn se 1955. pridružio ratnom zrakoplovstvu Istočne Njemačke gdje je bio pilot i vojni znanstvenik. 

Kasnije je studirao na Vojnoj akademiji Jurija Gagarina u Moskvi i 1976. je izabran za prvog kozmonauta u programu Interkosmos, čiji je cilj bila suradnja između SSSR-a i drugih zemalja Varšavskog pakta i u sklopu kojeg su na letove u svemir slani kozmonauti iz drugih zemalja nekadašnjeg istočnog bloka. 

Nakon leta u svemir 1978. bio je odlikovan Lenjinovim ordenom i proglašen herojem Sovjetskog Saveza. 

Izjava DLR-a 

"Smrću Sigmunda Jähna njemački svemirski program izgubio je svjetski priznatog znanstvenika, kozmonauta i inženjera. Prvi Nijemac u svemiru sebe je uvijek vidio kao čovjeka koji je bio u stanju povezati Istok i Zapad i koji se zalagao za korištenje svemira u mirnodopske svrhe. U sjećanje na njega nastavit ćemo širiti tu poruku", izjavila je glavna izvršna ravnateljica Njemačkog svemirskog centra Pascale Ehrenfreud.