UN počeo s cijepljenjem protiv dječje paralize u Gazi

Foto: EPA

Ujedinjeni narodi su u suradnji s palestinskim zdravstvenim vlastima danas započeli cijepljenje 640.000 djece u Pojasu Gaze, a Izrael i Hamas su pristali na kratke stanke u borbama u njihovom 11 mjeseci dugom ratu kako bi omogućili provedbu kampanje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prošlog mjeseca potvrdila da je jedna beba djelomično paralizirana zbog virusa, što je prvi takav slučaj u priobalnoj enklavi u 25 godina.

Stanke u borbama zbog cijepljenja djece

Kampanja je započela danas u središnjim dijelovima Gaze, a nastavit će se u drugim područjima u narednim danima. Borbe će utihnuti na najmanje osam sati tijekom tri uzastopna dana.

WHO je rekao da će se stanke vjerojatno trebati produžiti na četvrti dan te da će prva etapa cijepljenja trajati nešto manje od dva tjedna.

Krajem prvog dana kampanje, ministarstvo zdravstva u Gazi je reklo da je cijepljeno najmanje 72.611 djece.

Puno djece i njihovih obitelji u UN-ovoj klinici Deir Al-Balah

Djeca su s članovima svojih obitelji zatrpala UN-ovu kliniku u gradu Deir Al-Balah u središnjoj Gazi, gdje je sklonište potražilo oko milijun ljudi, prema palestinskim dužnosnicima.

Izrael i Hamas, koji dosad nisu uspjeli postići sporazum koji bi okončao rat, rekli su da će surađivati ne bi li dozvolili da kampanja uspije.

WHO: Najmanje 90 posto djece treba biti cijepljeno dva puta

Dužnosnici WHO-a tvrde da najmanje 90 posto djece treba biti cijepljeno dva puta, pri čemu između cijepljenja treba proći četiri tjedna, kako bi kampanja uspjela, no da su suočeni s velikim izazovima u ratom razorenoj Gazi.

Izraelske snage su se nastavile sukobljavati s militantima predvođenim Hamasom u nekoliko područja diljem palestinske enklave. Stanovnici kažu da su izraelski vojnici raznijeli nekoliko kuća u Rafahu blizu granice s Egiptom, a da su tenkovi nastavili djelovati u Zeitounu, sjevernom predgrađu grada Gaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.