UN traži od Mjanmara trenutačne korake za zaustavljanje etničkog čišćenja muslimana Rohindža

Foto: Hina
 
VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u srijedu Mianmar da odmah prekine nasilje na zapadu te zemlje protiv muslimanske manjine Rohindža koja masovno bježi u Bangladeš, a desetak dobitnika Nobelove nagrade pozvalo je UN da svim raspoloživim sredstvima okonča nasilje. 
 
U Yangonu je mianmarska čelnica Aung San Suu Kyi, koja je otkazala putovanje u New York na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda početkom sljedećeg tjedna i koja odbacuje svaku kritiku, istaknula da će uskoro prekinuti šutnju.
 
Pozvali vladu da ispuni svoja obećanja
 
Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, Vijeće sigurnosti UN-a naglasilo je da je potrebno odmah osigurati humanitarni pristup Rohindžama.
 
Članice VS-a pozivaju mianmarsku vladu da se drži svojih obećanja u vezi pristupa humanitarne pomoći državi Rahin, prema deklaraciji koju je pročitao trenutačni predsjednik Vijeća, etiopski veleposlanik Tekeda Alemu. UN i nevladine organizacije imaju pristup pripadnicima manjine Rohindža samo u Bangladešu.
 
Gotovo 400 000 Rohindža sklonilo se u Bangladeš od kraja kolovoza u bijegu od represije mjanmarske vojske zbog stalnih napada na pobunjenike iz zajednice Rohindža.
 
"Zaustavite nasilje nad nedužnim civilima"
 
Ranije u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je vladu Mianmara da prekine vojnu operaciju i nasilje protiv Rohindža te kazao da egzodus trećine stanovnika muslimanske zajednice smatra etničkim čišćenjem.
 
U otvorenom pismu UN-u desetak dobitnika Nobelove narade, među kojima su Pakistanka Malala Yousafzai, Bangladešanin Muhammad Yunus i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, pozvali su UN na akciju. 
 
"Pozivamo vas da poduzmete odlučne akcije radi zaustavljanja nasilja nad nedužnim civilima", napisali su Yousafzai i desetak nobelovaca, a među ukupno 29 potpisnika je i britanski milijarder Richard Branson.
 
Mianmarska čelnica Aung San Suu Kyi otkazala je dolazak na redovito godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a, uoči sjednice Vijeća sigurnosti o pitanju te nakon što je UN nedavno potvrdio da su pripadnici muslimanske manjine Rohindža u Mianmaru žrtve "etničkog čišćenja". 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.