UN: Žene u Sjevernoj Koreji žrtve su nasilja, silovanja i izgladnjivanja

Screenshot: YouTube
 
ŽENE u Sjevernoj Koreji često su žrtve nasilja u obitelji i spolnog zlostavljanja na radnom mjestu, upozorilo je u ponedjeljak Vijeće za ljudska prava UN-a.
 
UN-ov Odbor za eliminaciju diskriminacije žena izjavio je da je zabrinut zbog silovanja i nasilja prema ženama u pritvoru, osobito onima koje su se vratile nakon što su prodane iz države.
 
Nasilje u obitelji je rašireno, ali svijest o njemu je "vrlo ograničena" i ne postoje prikladne institucije za pomoć žrtvama, navodi UN. 
 
Sjeverna Koreja: Sankcije loše utječu na ranjive majke i djecu
 
Sjeverna Koreja je 8. studenog izjavila da radi na zaštiti prava žena, ali "nametnute sankcije zbog nuklearnog i raketnog programa loše utječu na živote ranjivih majki i djece".
 
UN je također upozorio da žene u Sjevernoj Koreji pate od neuhranjenosti, a među njima je 28 posto trudnica i dojilja.
 
Smanjene kazne za silovanje djece i silovanje na radnom mjestu
 
U izvješću UN-a stoji da kazne za silovanje ne odgovaraju težini zločina te on često prolazi nekažnjeno. Promjene zakona u 2012. smanjile su kazne za neke oblike silovanja, uključujući silovanje djece i silovanje na radnom mjestu. Tada je kazna za silovanje na radnom mjestu smanjena s 4 na 3 godine zatvora.
 
UN također navodi da je česta trgovina ženama, koje prodaju preko granice, a kada se vrate šalju ih u zatvore ili radne logore zbog optužbe za ilegalan prijelaz granice. "Žene su tada izložene daljnjem kršenju ljudskih prava, seksualnom nasilju i prisilnim pobačajima", stoji u izvješću.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Sjevernu Koreju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Sjeverna Koreja. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.