UNESCO: Amerikanci su uništili ostatke drevnog Babilona

AMERIČKE vojne postrojbe napravile su velika oštećenja na povijesnim ostacima drevnoga grada Babilona koji se nalazi na području današnjega Iraka. Njihova teška oklopna vozila prelazila su preko ostataka babilonskih svetih mjesta. Vojska je na mjestima gdje su osjetljivi ostaci ravnala brda buldožerima i kopala rovove u dužini od nekoliko stotina metara na mjestima jednog od svjetskih najvažnijih arheoloških nalazišta, javlja UNESCO u svome izvješću.

UNESCO zahtjeva da se Babilon proglasi svjetskom baštinom i u budućnosti zaštiti od svih vrsta vandalizama. Babilon je mjesto gdje su nekad bili slavni viseći vrtovi, jedan od sedam Svjetskih čuda, grad star više od četiri tisuće godina, i nalazi 90 kilometara južno od Bagdada. Nakon što su 2003. godine ušli na teritorij Iraka Amerikanci su baš područje Babilona zauzeli i imenovali Alfa kampom.

Uništavanje traje već dva stoljeća

Već nakon prvih ulazaka američkih vojnika na područje Babilona, britanski su arheolozi javljali da su ostaci Babilona pretrpjeli velika oštećenja. Prema njihovim izvještajima, devet rezbarija zmajeva koje su babilonske znamenitosti i 2600 godina stara Ishtar vrata uništena su i pokradena za vrijeme boravka američke vojske na tom području. Odgovor američke vojske bio je takav da bi oštećenja Babilona bila još i veća da oni nisu ondje bili.

UNESCO-vi stručnjaci su napomenuli da oštećenja i krađe koja je Babilon doživio nisu započela dolaskom američkih trupa na to područje, ali nisu ni prestala njihovim odlaskom. Oštećenja su započela već za vrijeme 19. stoljeća kad su mnogi arheolozi dolazili u Babilon i odnosili iz njega artefakte koji se danas nalaze u najpoznatijim svjetskim muzejima.

Na ruševinama se može dobro zaraditi

Bez obzira pod čijom vlašću područje nekadašnjeg Babilona bilo, krađe i uništavanja se ne zaustavljaju. Na crnom tržištu ostaci Babilona dosežu nevjerojatne iznose i upravo to potiče na daljnja razaranje i otuđivanja, prenosi Associated Press.

UNESCO se suočava s problemom što u iračkim vlastima koje sad kontroliraju područje Babilona ne pronalazi saveznike koji će podržati ideju očuvanja vrijednih ostataka sad dok još nisu učinjene nepopravljive štete.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.