Unutarstranačka osveta Angeli Merkel nije prošla

Foto: EPA

BILO je tijesno, ali stara muška garda CDU-a ipak nije uspjela provesti svoju pažljivo planiranu osvetu nad Angelom Merkel, njenim političkim naslijeđem i modernizacijskom politikom koja je demokršćane dovela do toga da vladaju Njemačkom od 2005. do danas.

Na kraju je na skupu stranke u Hamburgu s 51,8 posto glasova ipak za predsjednicu CDU-a izabrana Merkeličina favoritkinja Annegret Kramp-Karrenbauer, njena stranačka glavna tajnica poznatija pod akronimom AKK, čija pobjeda znači da je i dalje aktualna kancelarka uspjela korjenito promijeniti stranku koju je vodila 18 godina, i to toliko da je na njenom čelu naslijedi još jedna žena.

Friedrich Merz je zapravo bio kandidat prošlosti, podržan od strane vječnog Merkeličinog unutarstranačkog protivnika Wolfganga Schäublea, čiji je cilj prvenstveno bio vratiti Merkel za to što ga je svojedobno bila izgurala iz stranačkog vrha na svojem putu do Kanzleramta.

Nespremnost za povratak u visoku politiku

Merz se pokazao nespremnim za povratak u visoku politiku nakon više od desetljeća u privatnom biznisu, u kojemu je postao milijunaš i vlasnik privatnog aviona, da bi se na pitanje novinara opisao kao “viša srednja klasa”. To je bio samo jedan gaf od nekoliko njih u njegovoj kampanji za predsjednika CDU-a koji je doduše uvjerljivo demonstrirao da Merz ne razumije kako žive obični Nijemci i koji su njihovi problemi. Još više se zakopao prijedlogom da Nijemci svoju mirovinu osiguraju kupovanjem dionica, iako si polovina Nijemaca uopće ne može priuštiti takve igre na burzi. Zadnji klin bila je priča o tome kako je Merz svojedobno bio izgubio laptop s važnim podacima koji je pronašao jedan beskućnik i vratio mu ga. Merz mu je “zahvalio” tako što mu je poklonio primjerak svoje knjige o ekonomskim reformama!

Sve su to bili primjeri jednog elitističkog stava i životnog iskustva otuđenog od pravih problema običnih Nijemaca, što je polako, ali sigurno potkopalo Merzov status favorita, a svakako mu nije pomoglo ni to što je izjavio da je CDU uspon AfD-a popratio samo slijeganjem ramenima. Kramp-Karrenbauer je savršeno iskoristila taj još jedan Merzov gaf i poentirala da je ta izjava “udarac u lice” svim članovima CDU-a koji se bore protiv uspona ekstremne desnice.

Bivša premijerka pokrajine Saarland, članica CDU-a od 1981. godine, predstavila se i kao novo lice i promjena koju demokršćani trebaju nakon 18 godina Merkel, ali i kao jamstvo kontinuiteta jer je ovoj velikoj konzervativnoj stranci ipak svojstveno da ne voli revolucionarne prevrate i radikalne promjene smjera. Pa nije ni Merkel odjednom i velikim zamahom modernizirala CDU, nego je to učinila polako, korak po korak.

Postupna promjena

AKK je već pokazala da se zna postupno mijenjati, taman pred izbore je izjavila kako bi istospolni parovi trebali moći posvajati djecu, iako se svojedobno kao katolkinja bila protivila ideji bračne ravnopravnosti, odnosno “Ehe für alle”. AKK je bolje osjetila bilo stranke na terenu, pokazala se toplijom te su joj i unutarstranački protivnici priznavali da može bolje očuvati koheziju stranke, ali i cijelog njemačkog društva nasuprot polarizirajuće svađalice Merza.

Pokazalo se da suptilna podrška koju je Merkel pružila AKK ipak bolje prolazi od strogog patrijarhalnog paternalizma kojim je Schäuble lobirao za svojeg favorita Merza, objašnjavajući delegatima CDU-a u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung da je Merz “najbolji izbor za zemlju”. U toj konstataciji je bio i prizvuk prijetnje da će Merz kao novi predsjednik CDU-a raditi na rušenju Merkel s kancelarske pozicije, na kojoj bi ona formalno trebala biti do 2021. Stvaranju simpatija za Merza i njegovu mušku gardu sigurno nije pomoglo što je Schäuble danas oproštajni govor Merkel demonstrativno ispratio bez aplauza, unatoč desetominutnim ovacijama stranke za kancelarku. Delegati CDU-a, koji su odjednom otkrili svoju ljubav za Merkel sada kada odlazi s čela stranke, nisu htjeli nagraditi takvu abrazivnost i nepoštovanje.

CDU je stranka koja ima običaj okupiti se oko pobjednika, odnosno u ovom slučaju pobjednice, što znači da AKK ima svaku šansu svoju današnju tijesnu pobjedu pretvoriti u dominaciju nad cijelom strankom te si u koordinaciji s Merkel otvoriti put do pozicije njemačke kancelarke. Naime, iako su mnogi na današnjem skupu CDU-a isticali da se bira samo predsjednica stranke, ipak se u Hamburgu birala i osoba koja ima najviše šanse naslijediti Merkel na mjestu kancelarke. To je sada Annegret Kramp-Karrenbauer, najvjerojatnije druga žena zaredom koja će u sljedećim godinama doći na čelo najmoćnije europske države i tako postati najmoćnija političarka svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.