Uoči objave izbornih rezultata u Iraku, više od 40 mrtvih

U GRADU Halis u iračkoj provinciji Dijala, 80 kilometara daleko od Bagdada, danas poslijepodne odjeknule su dvije eksplozije u kojima je poginulo najmanje 40 ljudi. Obje eksplozije su odjeknule tek nekoliko sati prije objave rezultata parlamentarnih izbora koji su održani u Iraku 7. ožujka.

U Bagdadu trenutno traje tiskovna konferencija na kojoj će biti objavljeni službeni rezultati izbora. Državna izborna komisija se odlučila za objavu rezultata unatoč upozorenju da objava bude odgođena za nekoliko sati zbog kulminacije nasilja. Današnje nasilje se i objašnjava kao svojevrsno upozorenje potvrđivanju izbornih rezultata.

Na početku tiskovne konferencije je povjerenik UN-a za Irak Ad Melker već rekao kako je UN objavio da su posljednji irački parlamentarni izbori bili legalni. Sve političke strane je pozvao da prihvate rezultate izbora.

Pobjeda Sekularne liste bivšeg premijera

Prema objavljenim rezultatima, Sekularna lista bivšega iračkog premijera Ayada Allawija je pobijedila na izborima. Ta stranka je osvojila 91. mjesto u 325-članom parlamentu, što je za dva mjesta više od koalicije Pravna država, kojoj je na čelu sadašnji premijer Nuri Al Maliki.

Treće mjesto je osvojila koalicija šijitskih vjerskih stranaka Iračko nacionalno savezništvo s osvojenih 70 zastupničkih mjesta. Kurdsko savezništvo u kojem su obje vodeće kurdske stranke, Kurdska demokratska stranka i Domoljubna unija Kurdistana, osvojilo je 43 mjesta.

Ayad Allawi ima šansu formirati vladu

Prema objavljenim rezultatima, niti jedna predizborna koalicija nema apsolutnu većinu u 325-članom parlamentu pa će biti nužno sklapanje šire koalicije, piše CNN.

Šansu da oblikuje vladu koja bi imala potporu 163 zastupnika će dobiti bivši premijer Ayad Allawi. Ukoliko on ne uspije oformiti vladu u idućih 30 dana, irački predsjednik će pozvati predstavnika drugoga najvećeg političkog bloka da formira vladu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.