Performans spaljivanja knjiga ipak nije održan: Bila je to ironična objava HNK-a

Foto: Facebook/ Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc

IZ HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA Ivan pl. Zajc u Rijeci, čiji je intendant Oliver Frljić,  najavili su kako će kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske povodom izjava ministra Predraga Šustara, danas u podne spaljivati knjige ispred kazališta.

Ispred kazališta su se okupili novinari i dio javnosti, no nakon 15 minuta čekanja obratila im se tajnica kazališta te neslužbeno kazala kako je najava spaljivanja knjiga bila ironična.

"ZA KREACIONIZAM - SPREMNI!

Povodom izjave ministra bogoštovlja Predraga Šustara: "Ukoliko evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga", odlučili smo, kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske, danas u podne spaljivati knjige ispred našeg kazališta.

Započet ćemo s Charlesom Darwinom, a onda se u izboru daljnjih naslova poslužiti Index Librorum Prohibitorum-om. U ovo hladno i tmurno vrijeme, pozivamo vas da se zgrijete nad plamenom nepoćudnih knjiga i zapečete naše nacionalno jedinstvo.
Uprava Zajca ovim putem svečano obećaje da će u nastavku svog mandata raditi samo predstave koje podržavaju kreacionizam kao znanstvenu teoriju, bez obzira što je Vijeće Europe u svojoj rezoluciji "Opasnosti kreacionizma u obrazovanju" navelo i sljedeće: "Cilj ove rezolucije nije dovoditi u pitanje ili suzbijati vjeru - pravo na slobodu vjere to ne dopušta. Cilj je upozoriti na određena nastojanja da se vjera shvati kao znanost.

Neophodno je razdvojiti vjeru od znanosti. To nije pitanje antagonizma. Znanost i vjera moraju biti sposobne postojati usporedno. To nije stvar suprotstavljanja vjere i znanosti, nego nužnost sprječavanja vjere da se suprotstavlja znanosti", objavljeno je na Facebook stranici HNK Ivana pl. Zajca.

ZA KREACIONIZAM - SPREMNI!Povodom izjave ministra bogoštovlja Predraga Šustara: "Ukoliko evolucija ne može objasniti...

Posted by Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka on Wednesday, February 17, 2016
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.