Uragan Alex danas udara na američko-meksičku granicu



URAGAN Alex danas se nastavio kretati zapadno kroz Meksički zaljev, sve dalje od mjesta naftne katastrofe, ali sve bliže meksičko-američkoj kopnenoj granici. Alex je jučer proglašen uraganom najslabije, prve kategorije, javio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju.

Stanovnici američke savezne države Teksas već se danima pripremaju na oluju iako se zasad ne očekuje da će jači dio oluje udariti tamo, nego u meksičkom gradu Matamorosu. Kad dođe do obale, vjetrovi bi trebali biti brzine od oko 160 kilometara na sat, ali zasad se ne očekuje da će uragan postati puno jači.

U Matamorosu evakuacije

U prošlosti su naftne platforme u Zaljevu evakuirane kad su dolazili uragani, a predsjednik Barack Obama naredio je preventivnu evakuaciju na tri naftne bušotine i 28 platformi, koje nisu dio napora za čišćenje Zaljeva.

Sinoć je na područje Teksasa i oko Matamorosa palo nekoliko pljuskova, a stanovnici se boje najave da bi oluja mogla donijeti oko 25 do 50 centimetara kiše.

Ravnatelj ureda za civilnu zaštitu u Matamorosu, Saul Hernandez, rekao je da će se danas početi evakuirati oko 2500 ljudi iz obalnih područja oko grada, ali je dodao da je pravi problem oko 13.000 obitelji koje žive u improviziranim naseljima oko grada i nemaju pristup komunalnim službama, niti su povezane s gradskom infrastrukturom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.