Uskok podigao optužnicu protiv bivšeg splitskog gradonačelnika Ive Baldasara

Screenshot: YouTube

OPTUŽNO vijeće splitskog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv bivših splitskih gradonačelnika Ive Baldasara i Miroslava Buličića.

Među optuženima su i bivši šef splitske komunale Špiro Cokarić, koji je u međuvremenu umirovljen, te dvoje zaposlenika gradske uprave, voditelj Odsjeka za komunalne poslove Damir Babić i voditeljica Pododsjeka za javne površine i predsjednica Komisije za utvrđivanje uvjeta za postavljanje štekata Natali Ribičić, direktorica tvrtke Mimoza Jasna Parčina, voditelj hotela Luxe Josip Čulić te poduzetnik Stipe Mađor. Baldasara, Cokarića, Babića i Ribičić terete za produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, Buličića, Parčinu, Čulića i Mađora za poticanje. 

Zlouporaba položaja i ovlasti

Optuženi se terete za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prema USKOK-u, Baldasar je između 8. srpnja 2014. do 28. ožujka 2017. kao gradonačelnik, sa Špirom Cokarićem, tadašnjim pročelnikom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Splita, i Damirom Babićem, voditeljem Odsjeka za komunalne poslove Splita, na traženje Jasne Parčine i voditelja hotela u vlasništvu njene tvrtke Josipa Čulića, njihovu hotelu omogućio korištenje besplatnih ili povoljnijih parkirnih mjesta.

Baldasar, Cokarić i Babić su hotelskoj tvrtki, na štetu gradskog proračuna, pribavili 463.700 kuna. Baldasara se tereti da je Cokariću i Natali Ribičić, voditeljici Pododsjeka za javne površine i pomorsko dobro te ujedno i predsjednici Komisije za utvrđivanje uvjeta za postavljanje ugostiteljskih terasa, naložio da tvrtkama Stipe Mađora na tri godine daju u zakup površinu oko Turističke palače “s pravom prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup, uz popust od 20 posto za jednokratnu uplatu te da se dopušta postavljanje šanka uz ugovor o zakupu poslovnog prostora na 25 godina”.

Nitko od optuženih se ne smatra krivim

Tako je bivši gradonačelnik omogućio Mađorovim firmama nepripadajuću imovinsku korist od 123 tisuće kuna. Babić je optužen i da je na Baldasarov nalog, kojeg je pak “zamolio” Miroslav Buličić, izdao nalog jednoj firmi da se poravna, asfaltira i postavi prometno ogledalo ispred Buličićeve kuće, što su radovi vrijedni oko 30 tisuća kuna koje je neosnovano platio Grad Split.

Nitko od optuženika ne smatra da je kriv. Obrana je predložila obustavu kaznenog postupka, no optužno vijeće potvrdilo je optužnicu uz obrazloženje da se navodi obrane odnose na ocjenu prikupljenih dokaza, a vijeće u ovom trenutku nije ovlašteno cijeniti pružaju li činjenice i okolnosti na kojima se temelji optužnica pouzdan dokaz kako su okrivljenici počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Optužno vijeće drži da iz dokaza proizlazi relevantan stupanj vjerojatnosti iz kojeg proizlazi osnovana sumnja da bi okrivljenici počinili navedena kaznena djela. Nije uočeno takvo proturječje između dokaza da bi na raspravi bilo nemoguće izricanje osuđujuće presude pa nije bilo mjesta obustavi postupka, zaključeno je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.