USKOK upao u PPD

Foto: Edina Zuko/Pixsell.jpg

Policija je u četvrtak po nalogu USKOK-a pretraživala sjedište tvrtke Prvo plinarsko društvo (PPD) u Vukovaru, neslužbeno u vezi slučaja povezanog s nekadašnjim direktorom iz Ine Damirom Škugorom, poznatim iz plinske afere teške preko milijardu kuna.

Kako se neslužbeno doznaje, istražitelji izuzimaju moguće dokaze, a u akciji neće biti privođenja ili uhićenja.

Ni MUP ni USKOK o pretrazi se nisu oglasili.

Iz PPD-a, s druge strane, poručuju da u kontinuitetu surađuju sa svim relevantnim institucijama i dostavljaju traženu dokumentaciju te da će tako nastaviti i dalje.

U interesu im je, kažu, od sebe otkloniti sve insinuacije koje se opetovano pojavljuju u javnom prostoru posljednjih mjeseci.

"PPD kontinuirano trpi reputacijsku štetu zbog iznošenja neistina u javnom prostoru i podizanja neutemeljenih kaznenih prijava u političke svrhe te stoga pozdravljamo svaku aktivnost koja će doprinijeti utvrđivanju pravog stanja stvari", ističu u tvrtki.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o kraku slučaja u kojemu je, uz Škugora, poznatog iz plinske afere teške preko milijardu kuna, osumnjičena i njegova majka Rada Škugor. Jutarnji list navodi da se istražuje i uloga jednog od direktora iz grupacije PPD-a, Damira Spudića.

Slučaj Tri D Rada

Radi se o slučaju tvrtke Tri D Rada, koje je Škugorova majka Rada vlasnica i odgovorna osoba. Tvrtka se inače bavila prodajom pribora za šivanje. 

No, među nizom djelatnosti za koje je firma registrirana bili su i trgovina plinom, opskrba električnom energijom i slično. Firma je ostvarila prihod od čak 23.74 milijuna kuna, odnosno 9.5 milijuna kuna iste dobiti. Nakon obavljenog posla, 4. studenog iste godine Rada Škugor ugasila je tvrtku, donijevši "odluku o prestanku društva po skraćenom postupku bez likvidacije", koji je potom proveo nadležni Trgovački sud. Zarada joj je, naravno, ostala. 

Vujnovčevi suradnici uplatili su 23.47 milijuna kuna na račun tvrtke Tri D Rada za transakciju s otkupom dugova tvrtke Dalekovod. Tri D Rada je ove dugove brzo preprodala malteškoj tvrtki Construction Line, registriranoj na Malti, u vlasništvu Vujnovčevog poslovnog partnera Josipa Jurčevića, za gotovo dvostruko veću cijenu. ENNA Grupa potvrdila je ovu transakciju kao zakonitu, naglasivši da nije povezana s trgovinom energentima. USKOK istražuje ovaj slučaj paralelno s drugim istragama protiv Damira Škugora, kako bi se razjasnila cijela transakcija i uloga osoba koje su u njoj sudjelovale.

Za sada nije poznato jesu li izvidi i dokazne radnje koje se provode usmjereni i protiv Pavla Vujnovca.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.