USKOK-u smetaju novinari u sudnici?!

Foto: FAH

GOTOVO punih sedam godina prošlo je od uhićenja dvanaestorice pomorskih policajaca zbog varanja sa naftom i osam pojedenih jastoga koji su po zapisniku trebali biti vraćeni u more. Optužena su 11-orica, dok je od jednog USKOK odustao. Danas je šestorici trebala biti objavljena presuda u takozvanom slučaju Malo kormilo, no sudac Slavko Lozina, predsjednik raspravnog vijeća, obavijestio je prisutne kako se objava odgađa do petka zbog bolesti članice vijeća.

"Događaju se stvari. Prolongirat ćemo objavu za petak. Zbog bolesti članice vijeća nismo mogli održati sjednicu. Trebali smo se jutros naći, razmišljali smo čak i o odlasku kod nje u stan, ali bila je u takvom stanju da smo od toga odustali. Presuda bi se trebala donijeti u roku od tri dana od zaključenja rasprave, znamo da činimo bitnu povredu, ali ona je relativna pa presuda neće biti dovedena u pitanje", kazao je sudac Slavko Lozina.

Tužiteljici se smrknulo kada je čula da se objava odgađa

Do tad dobro raspoložena i nasmijana tužiteljica Natalija Petković naglo je promijenila raspoloženje. Nije joj se očito svidjelo što se objava prolongira, a jednom od branitelja zamjerila je što u sudnici vidi novinare. Mislila je valjda da ih je on pozvao.

Nije poznato čemu ovakva nervoza tužiteljice Petković jer za nju nema nikakvog razloga. Postupak je javan, objava pogotovo, zašto USKOK-u smetaju novinari u sudnici? 

Optužnica vraćena na doradu, sud odgodio raspravu jer nije bilo slobodnih sudaca...

Akcija Kormilo bučno je odjeknula u javnosti u lipnju 2009. godine. Osim policajca privedeni su i djelatnici INA-e, a osumnjičena je bila i jedna 78-godišnjakinja iz Vele Luke koja je iznajmljivala sobe za spavanje posadama policijskih plovila. Optužnica je u listopadu 2010. godine dignuta protiv 24 osobe, no u svibnju iduće godine vraćena je na doradu. Kilavo je išlo i nakon što je USKOK dovoljno uredio optužnicu za suđenje. Jedna je rasprava tako odgođena jer taj dan nije bilo raspoloživih sudaca za raspravno vijeće. Postupak je razdvojen na "malo" i "veliko" Kormilo kako bi se brže okončao, no i tako sve se prilično odužilo.

Optužene terete za 162 tisuće kuna štete, a policajcima je država morala isplatiti na stotine tisuća kuna za prekovremene sate

Svakako je zanimljivo vidjeti i "cost/benefit" ovog postupka. Svi optuženici iz malog i velikog Kormila terete se za štetu u državnom proračunu od 162 tisuće kuna, a treba se podsjetiti da su godinu dana prisluškivani. Optuženi policajci potjerani su s posla, no u međuvremenu su tužili i dobili na stotine tisuća kuna za prekovremeni rad, koji im policija nije htjela isplatiti. Policajci su uvjereni da je zbog toga Kormilo i pokrenuto kao svojevrsna odmazda za njihova potraživanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.