Uskoro kreće izgradnja Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva

Foto: Hina

U Osijeku bi najesen, u rujnu ili listopadu, trebala početi izgradnja Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva, projekta vrijednog 60 milijuna eura, koji će omogućiti konkurentnost u istraživanjima na međunarodnoj razini i pokretanje novih studijskih programa.

Kako ističu u Upravi osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) na projektu se, u nekoliko faza, radi od 2016. godine, a  nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije, ishođenja potrebnih dozvola i prijave za financiranje kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), u tijeku je postupak javne nabave za radove na izgradnji zgrade.

Dekan FERIT-a Tomislav Matić kaže kako će se Centar, kao ustrojbena jedinica Fakulteta, graditi na području sveučilišnog kampusa, a potreba za izgradnjom zgrade i opremanjem modernih znanstveno istraživačkih laboratorija pojavila se s obzirom na trenutno ograničene prostorne kapacitete ove institucije i nedostatak opreme.

Radi se o građevini na pet katova, s prizemljem i podrumom, s brutto površinom nešto većom od 16,5 tisuća kvadratnih metara, koja će imati imati kongresnu dvoranu i 12 dodatnih dvorana, u kojima ćemo, uz prezentiranje istraživačkog rada, izvoditi nastavu na našim studijskim programima. Zgrada će imati 55 istraživačkih laboratorija, u kojima će naši istraživači, studenti, ali i tvrtke, imati pristup najmodernijim tehnologijama i opremi, pojašnjava Matić.

Stvorit će se preduvjeti za internacionalizaciju studijskih programa

Nova zgrada primarno će osigurati prostor za znanstveno-istraživačke aktivnosti, ali i mogućnosti za unaprjeđivanje studijskih programa te povećanje broja upisnih mjesta, kako bi se tržištu rada osiguralo još više stručnjaka. 

U Upravi FERIT-a očekuju da će realizacijom projekta, prostorno i infrastrukturno, a i u smislu nabave nove opreme, stvoriti preduvjete za internacionalizaciju studijskih programa i tako biti atraktivni na međunarodnom tržištu.

Dekan Matić napominje kako Fakultet trenutno provodi istraživanja u područjima obnovljivih izvora energije, "zelene energije", informacijsko-komunikacijskih tehnologija, umjetne inteligencije, a nedavno je ustrojen i Centar za umjetnu inteligenciju, koji će imati posebnu važnost u idućem razdoblju, s obzirom na brzi razvoj tehnologije umjetne inteligencije, ali i same primjene, koja se širi praktično na dnevnoj razini.

Matić očekuje da će se izgradnjom nove zgrade u ovim propulzivnim područjima, a također i u području kibernetičke sigurnosti, osigurati preduvjeti za provođenje uspješnih istraživanja i razvoj novih tehnologija, koje neće završiti samo u znanstvenim radovima, nego i u primjeni na tržištu.

Pripremaju se novi studijski programi

Kroz djelovanje u budućoj zgradi previđena je suradnja s tvrtkama u razvoju novih rješenja, koje će tvrtke koristiti, ali i poticanje naših djelatnika i studenata na pokretanje poduzetničkih pothvata, otvaranje start-up tvrtki, i razvoj novih proizvoda. Bez obzira na razvoj ovog sektora, još uvijek je velika većina tvrtki orijentirana na pružanje usluga, a rijetki su primjeri razvoja novih proizvoda i sudjelovanja na međunarodnim tržištima, pa vjerujemo da će se realizacijom ovakvih projekata povećati udio takvih tvrtki, kaže dekan Matić.

U Upravi FERIT-a navode kako će provedba projekta rezultirati i pokretanjem novih studijskih programa te da već pripremaju neke nove studijske programe i izmjene postojećih. Kažu kako zbog trenutnih prostornih i kadrovskih ograničenja, nemaju mogućnosti povećanja broja upisnih mjesta na prijediplomskim studijima, niti uvođenja novih studijskih programa, iako su potrebe tržišta za stručnjacima iz ovih područja evidentne, ali očekuju da će se za to steći uvjeti realizacijom projekta Znanstveno-istraživačkog centra.

S obzirom da će se nova zgrada djelomično financirati EU sredstvima, kroz NPOO, a dijelom zajmom Svjetske banke, izgradnja zgrade mora se dogoditi u iduće dvije godine.

Početak radova očekujemo u rujnu ili listopadu, ovisno o trajanju postupka javne nabave za uslugu izgradnje zgrade. Kraj lipnja 2026. godine ujedno je i završetak programskog razdoblja, pa će to biti i rok za završetak izgradnje zgrade, a još nešto više od godinu dana nakon izgradnje imat ćemo za opremanje, napominje dekan Tomislav Matić.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin smatra kako ovakvi projekti utječu na razvoj grada, prije svega u gospodarskom smislu. Pojašnjava kako se prilikom gotovo svih razgovora sa zainteresiranim investitorima, poput američke tvrtke "Jabil", koja je pred završetkom izgradnje svoje tvornice u Poduzetničkoj zoni "Nemetin", ili tvrtke "IMS Gear", koja također planira izgradnju proizvodnog pogona, javljaju pitanja o obrazovnim institucijama u gradu, prvenstveno tehničkim fakultetima. 

FERIT je tu predvodnik u svakom smislu i sve ono što FERIT radi značajno je utjecalo na odluku nekih investitora na dolazak u Osijek, a što govori kolika je važnost projekta nove zgrade Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva, za Osijek i ovaj dio Hrvatske. To će podići kvalitetu obrazovanja i pozitivno utjecati na grad, i stoga Gradska uprava apsolutno podupire ovaj projekt, za kojeg vjerujemo da će privući još više kvalitetnih studenata, napominje Vulin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.