Uspjeh upitan: Obama danas šalje svoj plan na izglasavanje u Kongres

AMERIČKI predsjednik Barack Obama vjerojatno će već danas poslati svoj "plan o stvaranju radnih mjesta" na izglasavanje u Kongres, javila je Bijela kuća.

Obama je svoj "The American Jobs Act" prezentirao u obraćanju Kongresu prošlog četvrtka, a prve reakcije republikanaca ne sugeriraju da će prijedlog odmah glatko proći, ali ne sugeriraju ni da neće. Oni su vrlo oprezno komentirali prijedlog zakona, što najbolje potvrđuje i komentar lidera republikanske većine u Zastupničkom domu Johna Boehnera koji je samo kazao da prijedlog "zaslužuje razmatranje".

Ovaj plan trebao bi biti središnja točka Obaminog pokušaja da na sljedećim izborima osvoji i drugi mandat. Uspjeh ovog projekta bit će krucijalan, jer su loši ekonomski pokazatelji Obamu koštali najlošijih brojki u pogledu popularnosti još od početka njegovog mandata. I republikanci će morati pametno odigrati svoje karte u vezi ovog plana, jer je popularnost Kongresa još i manja.

Prijedlog zakona usmjeren je na smanjenje poreza za zaposlenike i poslodavce, a osigurana su i dodatna sredstva za nova zaposlenja u obrazovnom sektoru i infrastrukturne projekte. Čitav projekt težak je 447 milijardi dolara, za koje Obama tvrdi da ima pokriće i da neće dodatno produbiti deficit, iako još nije kazao kako to točno misli postići. Svari bi po tom pitanju trebale postati jasnije 19. rujna, kada će Bijela kuća predstaviti svoj prijedlog novoosnovanom kongresnom "superodboru", čiji je zadatak smanjiti državnu potrošnju za 1.2 bilijuna dolara.