Usporio rast gospodarstva Europske unije i eurozone. Evo tko raste, a tko pada

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

GOSPODARSTVO Europske unije i eurozone poraslo je u prvom tromjesečju nešto sporije nego na kraju 2021. godine, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda. Sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) Unije u prvom je tromjesečju porastao 0.4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je prema revidiranim podacima uvećan 0.5 posto, izračunao je Eurostat.

U eurozoni aktivnost je porasla 0,.2 posto u usporedbi s četvrtim prošlogodišnjem tromjesečjem, kada je uvećana 0.3 posto. U usporedbi s prva tri mjeseca prošle godine sezonski prilagođeni BDP Europske unije i eurozone porastao je za 5.2 odnosno pet posto. U četvrtom tromjesečju 2021. porastao je prema revidiranim podacima 4.9 posto u EU i 4.7 posto u eurozoni.

Pad u Italiji i Švedskoj

Među zemljama Unije čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći rast BDP-a na kvartalnoj razini bilježio je Portugal, za 2.6 posto, a blizu je i Austrija sa stopom rasta od 2.5 posto.

U skupini je i Latvija, gdje je aktivnost porasla 2.1 posto. U Francuskoj aktivnost je stagnirala, a pad su bilježile samo Švedska i Italija, za 0.4 odnosno 0.2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Bugarsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju, Nizozemsku, Dansku, Maltu, Grčku, Irsku, Cipar, Estoniju, Finsku i Luksemburg. 

Dvoznamenkasti rast u Portugalu

Na godišnjoj razini sve su zemlje Europske unije čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile rast BDP-a u prvom tromjesečju, a najsnažniji je bio u Portugalu, gdje je iznosio 11.9 posto. Slijede Austrija i Španjolska s rastom od 8.7 odnosno 6.4 posto.

Među ostalim vodećim gospodarstvima najsnažnije je poraslo ono Italije, za 5.8 posto. U Francuskoj aktivnost je porasla 5.3 posto, a u Njemačkoj 3.7 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.