Ustavni sud preispitat će 9 odluka Stožera, među njima i ona o zabrani rada nedjeljom

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

USTAVNI sud u ponedjeljak će raspravljati o više zahtjeva za ocjenu ustavnosti različitih odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite vezanih uz pandemiju covida-19, doznao je Index u petak.

Prije odlučivanja o tim i drugim točkama dnevnog reda sjednica Ustavnog suda prethodno će donijeti zaključak o prijedlogu troje sudaca da se o biti stvari odlučuje na temelju javne rasprave. Na temelju zaključka sjednice javnu raspravu zakazuje predsjednik suda, priopćio je u petak Ustavni sud. Sjednica svih sudaca sazvana je za ponedjeljak u 10 sati ujutro.

Devet odluka

Dnevnik Nove TV danas je objavio o kojim će odlukama odlučivati. Radi se o ukupno devet odluka Stožera, a to su: dvije odluke za nošenje maski i to za nošenje maski u javnom prijevozu i u zatvorenim prostorijama, zatim dvije odluke Stožera o ograničavanju društvenih okupljanja, potom način održavanja pogreba, ograničavanje zadržavanja na ulicama, zabranu rada nedjeljom, baš kao i zabranu napuštanja mjesta prebivališta i prelaska državne granice.

Moguće isplate odšteta

Profesor ustavnog prava Đorđe Gardašević u razgovoru za Novu TV kazao je i kako je moguće da se, ako sud utvrdi nezakonitost neke odluke, isplatiti odštete, no onaj tko će to tražiti mora uspjeti dokazati da je pretrpio konkretne štete.

Prema njegovom mišljenju nošenje maske bilo je primjereno u epidemiji, no sporne su odluke koje se odnose na ograničavanje sloboda.

"Ne isključujem mogućnost da će neke odluke ili norme pasti. Moglo bi se očekivati da bude izdvojenih mišljenja s obrazloženjima", kaže Gardašević.

Sjednica bi trebala biti javna

Index je poslao zahtjev za praćenje sjednice Ustavnog suda RH. Naime, po članku 3. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu propisuje se da je djelovanje Ustavnog suda javno, a članak 47. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu u stavku 3. propisuje da predstavnici tiska i drugih sredstava priopćavanja mogu nazočiti raspravi na sjednici Ustavnog suda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.