Ustavni sud Srbije odigrao za Vučića, Rio Tinto slavi

Foto: M.M./ATAImages/PIXSELL

Multinacionalna korporacija Rio Tinto pozdravila je presudu Ustavnog suda Srbije kojom je srušena vladina odluka iz 2022. o ukidanju dozvole za otvaranje rudnika litija u toj zemlji.

Ustavni sud Srbije priopćio je da je vlada "prekoračila granice svoje nadležnosti" ukinuvši uredbu o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija te utvrdio da je odluka bila neustavna.

Bude li dovršen, projekt "Jadar", kojim Rio Tinto namjerava eksploatirati litij u zapadnoj Srbiji, mogao bi zadovoljiti 90 posto trenutne potrebe za litijem u Europi, a tvrtku učiniti vodećim proizvođačem te sirovine. 

"Rio Tinto pozdravlja odluku Ustavnog suda Srbije", navela je korporacija u priopćenju poslanom Reutersu.

"Nastavljamo vjerovati da projekt Jadar ima potencijala da bude resurs litija i bora svjetske klase koji bi mogao djelovati kao katalizator za razvoj drugih industrija i tisuća radnih mjesta za trenutnu i za buduće generacije u Srbiji".

Vlada je u siječnju 2022., nakon prosvjeda aktivista za zaštitu okoliša, ukinula Rio Tintovu dozvolu kojom je određeno područje za rudarenje litija u sklopu 2.4 milijardi dolara vrijednog projekta.

Vučić u posljednje vrijeme, nakon što je obavio parlamentarne izbore i ojačao vladu, ponovo vrlo otvoreno zagovara vađenje litija što će se izgledno brzo i ostvariti. Zato mu savršeno odgovara odluka Ustavnog suda. 

Litij, koji se uglavnom koristi u baterijama električnih vozila i mobilnih uređaja, mnoga veća gospodarstva smatraju kritičnom sirovinom.

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se u u četvrtak u Beogradu ispred zgrade Ustavnog suda kako bi tražili prestanak eksploracije litija, tvrdeći da je ona loša za okoliš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.