Ustavni sud Srbije zabranio neonacističku organizaciju "Nacionalni stroj"

USTAVNI sud  Srbije utvrdio je da je organizacija "Nacionalni stroj" tajno udruženje, čije je djelovanje zabranjeno suglasno Ustavu, javlja B92. Sud je zabranio da "Nacionalni stroj" djeluje, promovira i širi svoje programske ciljeve i ideje.

"Nacionalni stroj" je organizacija koja je široj javnosti postala poznata 9. studenog 2005. godine kada su upali na antifašističku tribinu u Novom Sadu.

Tada je 15 članova te organizacije upalo na Filozofski fakultet te verbalno i fizički napalo sudionike nazivajući ih komunističkim retardima, ustaškim slugama i židovskim svinjama. Sud je poslije zbog toga osudio vođu "Nacionalnog stroja" Gorana Davidovića, zvanog Firer, na godinu dana zatvora zbog širenja vjerske, nacionalne i rasne mržnje.

Prijedlog za zabranu podnijet je u listopadu 2008. godine, uz obrazloženje da "Nacionalni stroj" djeluje kao "tajna politička organizacija" koja svoje djelovanje koristi za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje zabranjene Ustavom Srbije.

Ministrica pravosuđa Snežana Malović navodi da je ovakva odluka Ustavnog suda jasna poruka da Srbija neće tolerirati ovakve organizacije. "Zabrana rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti europska je tekovina. Nacistička ideologija koja propagira takvo djelovanje neprihvatljiva je u demokratskom društvu kakvo je naše i nespojiva sa našim povijesnim i kulturnim nasljeđem", rekla je.

Ona vjeruje da je zabrana "Nacionalnog stroja" samo početak i da se neće dozvoliti da ekstremne desničarske organizacije presvlačenjem u drugo ime nesmetano nastave promovirati nacističke ideje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.