Užas na Križinama: Na Zaraznom odjelu splitskog KBC-a iz zidova rastu gljive!

INDEXOV čitatelj, užasnut očajnim uvjetima u kojima se liječe pacijenti Zaraznog odjela splitskog KBC-a, poslao nam je fotografije koje zorno svjedoče o nezavidnoj situaciji. Iz zida sobe broj 4, punog gljivica, rastu - gljive!

Bolnice zadnja rupa na svirali...

"Drugi pacijenti i ja najprije smo se smijali, a ja sam zatim zatražio hitan otpust s Odjela jer mi je bilo malo bolje, a uvjeti su odlični za dobiti neku drugu bolest", pojasnio nam je čitatelj. Nije to jedini problem. Otkrio nam je da na Odjelu nema tople vode, fotografirao je i prozor koji je zalijepljen trakom da ne padne, ne radi klimatizacija, krevet stoji na komadu daske...

"Želio bih pomoći bolnici da dobije sredstva za obnovu, jer ovo sigurno ne služi na čast gospodi koja reguliraju sredstva u proračunima. Ispada da su im bolnice zadnja rupa na svirali, dok se stvarno ljubazni medicinski kadar na Odjelu bori napraviti nešto humano u ovakvoj rupi. Sramota i jad, nema drugih riječi", ogorčen je naš čitatelj.

Ravnatelj Marasović šuti

Zvali smo odmah dr. Nikolu Bradarića, šefa Zaraznog odjela, na kojem se inače posljednjih dana liječi Nadan Vidošević, šef Hrvatske gospodarske komore. Bradariću nije bilo do priče o zidovima. "Zovite mog ravnatelja. Nisam odgovoran za zidove", kazao nam je Bradarić.

Nažalost, dr. Dujomir Marasović, šef bolnice i splitskog HDZ-a, i dalje nema namjeru komunicirati s Indexom. Nije nam odgovorio ni na poziv, a ni na SMS poruku kojom smo ga obavijestili radi čega ga trebamo.

Neumorni Milinović investira, a gljive ne vidi

Nema druge do pričekati ministra Darka Milinovića, koji je u splitskoj bolnici boravio dvaput u posljednja tri mjeseca, a najavio je i svoj dolazak na otvaranje akceleratora u rujnu.

U svibnju je nazočio svečanom otvaranju Jedinice intenzivnog liječenja na Križinama, svega kojih desetak metara od sobe s gljivama. Bio je tu i gradonačelnik Kerum, svi su se lijepo rukovali i ispozdravljali, a onda je upravo otvorena Jedinica - zatvorila. Nije bilo kreveta!

JIL je napokon otvoren svega koji dan uoči ponovnog dolaska Milinovića prije dva tjedna. Da ne vidi čovjek valjda da je nešto što je otvorio - zatvoreno. Ministar je otvorio Sterilnu jedinicu i zadovoljno konstatirao kako se nikada neće umoriti od investiranja u hrvatsko zdravstvo. Još je isprovocirao Marasovića da kaže kako se njegova bolnica može mjeriti sa svakom zagrebačkom.

Nije jasno zašto je to Milinović napravio. Sada po ovome ispada da su i zagrebačke bolnice pune gljiva kao i splitska...

Borba za fotelju

U svakom slučaju, nije ovo Marasoviću dobra reklama. Neki dan je bio prilično utučen zato što mu je šefica sklapala koaliciju s Kerumom protiv njegove volje. On je više bio za neke druge, a manje za HGS, ali eto... Život piše romane. 

Farma gljiva na Zaraznom odjelu zadnje je što Marasoviću treba u situaciji kada se iz petnih žila upinje ostati u fotelji ravnatelja bolnice. To je ostvarivo ako HDZ zadrži vlast, u drugom slučaju baš i ne. Mogao bi dotad makar ove gljive maknuti...

Kapilarna vlaga kriva za sve

U želji da ipak pomognemo dr. Marasoviću, potražili smo i stručnu ekspertizu. Što je sa zidom i što bi trebalo učiniti da se situacija dovede u normalu?

"Prema fotografijama očito se radi o problemu kapilarne vlage, koja je u potpunosti zasitila zid i manifestirala se u interijeru. Pojavu kapilarne vlage u zidovima redovito prati i građevinska šteta u vidu otpalih dijelova boje, žbuke i gleta. Takva okolina pogoduje razvoju mikroorganizama, poput algi, plijesni i lišajeva, a u ekstremnim slučajevima i gljiva. Sanacija ovakve štete može se izvesti na dva načina. Jedan predviđa injektiranje zidova sredstvima za prekid kapilarnog toka vlage s izvođenjem hidroizolacijskog premaza na ugroženim površinama. Drugi, pak, predviđa izvođenje samo hidroizolacijskog premaza, čime se sprječava pojava vlage u interijeru dok voda ostaje u zidu. O obujmu intervencije odlučuje proračun", kazao nam je Oleg Jović, inženjer građevine i stručnjak za izolacije splitske tvrtke Dracomerx.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.