Užas se tek sprema: U Srbiji bacali suzavac na lezbijke

NA PRIPADNIKE homoseksualne zajednice koji su u nedjelju ujutro imali zabavu na jednoj splavi u Zemunu bačen je suzavac pri čemu je jedna osoba ozlijeđena. Na splav "Hrabro srce" koje se nalazi na zemunskoj obali Dunava nepoznata je osoba bacila suzavac što je izazvalo stampedo i metež, a pri izlasku sa splavi je jedna djevojka povrijeđena.

Budući da je ova zabava pripadnika homoseksualne zajednice bila unaprijed planirana i organizirana, sudionici pretpostavljaju kako je i napad dio plana određenih pojedinaca ili skupina. Sudionici zabave izjavili su kako je među ljudima nastala panika, a djelovanje suzavca su nazvali "užasnim".

Na forumima koji se osvrću na ovaj napad, pažnja se usmjerava na Gay Pride koji se planira organizirati u Beogradu u rujnu te najavljuju kako je ovaj napad tek priprema pred "užas koji se sprema".

Festival Exit podržava Beograd Pride

Istovremeno, jučer završeni novosadski Festival Exit i Organizacijski odbor Beograd Pridea potpisali su deklaraciju o suradnji u organizaciji Povorke ponosa. Generalni menadžer Festivala Exit, Bojan Bošković izjavio je kako se Exit mijenjao u posljednjih deset godina te kako vjeruje da se i Srbija u tom periodu promijenila, prenosi B92.

Prema njegovim riječima, pravo na ljubav je neotuđiva stvar. Exit će pomoći organizaciji Povorke ponosa u marketingu, skretanjem medijske pažnje na tu manifestaciju, kao i u produkciji.

"Ne" skrivanju i diskriminaciji, "Da" ravnopravnosti i toleranciji

Točan datum održavanja Pridea u Beogradu još uvijek nije utvrđen samo radi sređivanja svih sigurnosnih mjera, javljaju iz Organizacijskoga odbora. Prema njihovim riječima suradnja s institucijama je sve bolja te će stoga homoseksualna zajednica i iskoristiti svoje pravo na mirni prosvjed.

"Povorka ponosa neće biti paradiranje ni provokacija, već ozbiljan politički protest kojim će LGBT populacija postati vidljiva i kojom će se reći 'ne' skrivanju i diskriminaciji, a 'da' ravnopravnosti i toleranciji", rečeno je u priopćenju iz Organizacijskoga odnosa Beograd Pridea.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.