KORONAVIRUS

Uzbuna u Španjolskoj zbog visoke smrtnosti male djece od covida. Radilo se o grešci

Foto: EPA

UGLEDNI znanstveni medicinski časopis The Lancet objavio je prije tjedan dana studiju koja je alarmirala Španjolce.

Naime, Španjolska je u usporednoj analizi sedam razvijenih zemalja (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Južna Koreja i Španjolska) s najviše slučajeva koronavirusa kod maloljetnika imala najveću stopu smrtnosti od covida-19 kod djece i mladih do 19 godina. Prema podacima Ministarstva zdravstva, koji se koriste u studiji, u Španjolskoj je od covida-19 od ožujka 2020. do veljače ove godine umrlo 54 djece i mladih do 19 godina.

Međutim, pedijatrijska društva koja su se bavila takvim pacijentima osporila su ove podatke, a španjolsko Ministarstvo zdravstva daje im za pravo i kaže kako su podaci o djeci preminuloj od covida-19 pogrešno zabilježeni.

"Najveća stopa smrtnosti na 100.000 djece zabilježena je u Španjolskoj, 0.64 kod djece do 9 godina i 0.53 kod djece i mladih od 10 do 19 godina", stoji u studiji, no španjolski su pedijatri odmah upozorili da u njihovoj zemlji nije umrlo 54 djece od covida-19, nego samo sedmero.

Pogreška kod prijave smrtnih slučajeva

Njihovi podaci potječu iz izvještaja na kojima su dva pedijatrijska društva, koja se bave liječenjem djece s covidom-19, radila više od godinu dana.

"I Španjolsko društvo za dječju infektologiju (SEIP) i Španjolsko društvo za dječju intenzivnu njegu (SECIP) vode registre pedijatrijskih pacijenata liječenih u Španjolskoj s infekcijom virusom SARS-CoV-2 i posljedičnim komplikacijama. Dosad su ti registri zabilježili samo sedam smrtnih slučajeva. Čini se da je podatak iz znanstvenog članka pogrešan", napominje Ministarstvo zdravstva.

Na medijske upite Ministarstvo zdravstva priznalo je da su neke lokalne samouprave pogriješile pri prijavi smrtnih slučajeva kod maloljetnika te istaknulo da se već radi na ispravljanju grešaka. Samo su madridska regija i Katalonija prijavile 49 od 54 navodno preminula maloljetnika. Nekoliko je pedijatara navodnu veću smrtnost djece od covida-19 pripisalo pogreškama u prijavljivanju.  

"Takve pogreške, iako ih je malo, u statistici kod malog broja slučajeva dovode do eksponencijalnog povećanja. Te se pogreške događaju pri evidenciji osoba starijih od 100 godina, pa tako pacijenti sa 101, 102 ili 103 godine postaju djeca od godinu, dvije ili tri", smatra Pere Soler, pedijatar jedinice za infektivnu patologiju i dječju imunodeficijenciju bolnice Vall d'Hebron.

"Javnosti treba poslati poruku da je stopa smrtnosti od covida kod djece vrlo niska"

Iako se ovo objašnjenje može doimati čudnim, Ministarstvo zdravstva nije ga negiralo, nego je priznalo pogreške u evidenciji. Nekoliko je liječnika, koje su španjolski mediji kontaktirali, objasnilo kako se u izvještaj o smrtnom slučaju unosi i datum rođenja preminule osobe. Iz andaluzijskog zdravstvenog ureda inzistiraju da su u Ministarstvo zdravstva poslali podatke s preciznom dobi svih pacijenata, pa i onih starijih od 100 godina.

"U svakom slučaju, javnosti treba poslati poruku da je stopa smrtnosti od covida-19 kod djece vrlo niska, čak i ako je točan podatak o 29 smrtnih slučajeva kod djece do 14 godina", naglasio je Soler.

Zašto je u drugom valu značajno porastao udio maloljetnika u ukupnom broju slučajeva?

Epidemiološka studija o respiratornim infekcijama novim koronavirusom SARS-CoV-2 u dječjoj populaciji koju provodi Španjolsko pedijatrijsko društvo dosad je zabilježila 213 hospitalizacija djece u španjolskim bolnicama zbog covida-19 do 19. rujna 2020. Podaci se prikupljaju i dalje jer je namjera autora studije sastaviti najopsežniji rad o utjecaju koronavirusa na maloljetnike u Španjolskoj.

Sigurno je svakako da se postotak djece pogođene virusom SARS-CoV-2 u Španjolskoj povećava u odnosu na ukupan broj slučajeva. Prema podacima Španjolskog društva za pulmologiju i torakalnu kirurgiju iz prosinca prošle godine, u prvom valu maloljetnici su predstavljali jedan posto svih slučajeva koronavirusa, a u drugom čak 12 posto. Međutim, smatra se da su uzrok toga sveobuhvatni pregledi i masovno testiranje bliskih kontakata.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.